Biznis vesti

Veliki brat radi 24/7: Velike kompanije špijuniraju razgovore svojih zaposlenih putem veštačke inteligencije

Komentari

Autor: Fox News/Euronews Srbija

26/02/2024

-

15:04

Veliki brat radi 24/7: Velike kompanije špijuniraju razgovore svojih zaposlenih putem veštačke inteligencije
Veliki brat radi 24/7: Velike kompanije špijuniraju razgovore svojih zaposlenih putem veštačke inteligencije - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prošla su vremena kada je kancelarija bila mesto za rad, ali i za druženje i razgovore pored aparata za kafu.

Masovni prelazak na rad od kuće omogućio je da se više razgovora zaposlenih odvija putem interneta. Međutim, radnici na daljinu moraju da budu oprezni pre nego što počnu da četuju putem tastature posle novih izveštaja da veštačka inteligencija može da proverava poruke.

Nekoliko kompanija, uključujući Walmart, Delta, T-Mobile, Chevron i Starbucks, navodno prate razgovore zaposlenih na aplikacijama za slanje poruka koristeći softver AI kompanije "Aware".

"Aware" softver navodno skenira platforme poput Slacka i Microsoft Teamsa u potrazi za ključnim rečima koje mogu ukazivati na nezadovoljstvo zaposlenih i potencijalne bezbednosne rizike.

"Vrlo podmuklo"

Kompanija tvrdi da je već analizirala do 20 milijardi pojedinačnih poruka od više od 3 miliona zaposlenih.

Lidija Hu sa FOX Businessa razgovarala je sa običnim Amerikancima kako bi saznala njihovo mišljenje o tome da roboti čitaju njihove poruke, što se uglavnom smatra "neprijatnim" napretkom tehnologije.

"Osećala bih se kao da pokušavaju da nešto izvuku iz mene i dovedu me u nevolju ili tako nešto. Ne znam, bilo bi veoma podmuklo", rekla je jedna od anketiranih žena.

"Već sam videla kako se AI koristi i toliko je nesavršen i poremećen da jednostavno mislim da to ne bi bio koristan ulog za bilo čije vreme ili novac. I to stvarno ne stvara atmosferu poverenja u poslovnom okruženju", rekla je  druga žena.

S druge strane, neki ispitanici su manje nezadovoljni ovom idejom.

"Mislim da mi to ne smeta jer veoma pazim na ono što radim tokom radnog vremena, na kompanijskoj imovini i slično", rekao je jedan muškarac.

Milioni korisnika na meti

Prema statistikama objavljenim od strane Slacka - jedne od vodećih aplikacija za razmenu poruka u poslovnom svetu - ova komunikaciona alatka se koristi od strane više od 100.000 organizacija.

"Model rada "sa bilo koje lokacije" došao je i ostaće", piše na sajtu Slacka, a zatim navodi kompanije kao što su IBM, Target, Time, Airbnb i prethodno pomenuti T-Mobile kao klijente.

Digitalni trag platforme Microsoft Teams čini se još većim, budući da su izvestili o preko 280 miliona mesečnih korisnika, postavljajući svoju "zastavu" kao najpopularniju platformu za poslovnu komunikaciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis