Politika

Brnabić na samitu u Londonu: Srbija pravo mesto za ulaganje u biotehnologiju i veštačku inteligenciju

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

12:11

Brnabić na samitu u Londonu: Srbija pravo mesto za ulaganje u biotehnologiju i veštačku inteligenciju
Brnabić na samitu u Londonu: Srbija pravo mesto za ulaganje u biotehnologiju i veštačku inteligenciju - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Londonu na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da Srbija stvara sve bolje poslovno okruženje za ulaganja stranih investitora i poručila da je naša zemlja pravo mesto ako neko želi da investira u biotehnologiju i veštačku inteligenciju.

Brnabićeva je istakla da Srbija ima stručnu radnu snagu i da vlada više nego ikada ulaže u obrazovanje i u putnu infrastrukturu.

"Fajnenšl tajms je objavio izveštaj na kom se našlo šest lokalnih samouprava u Srbiji koji se nalaze u 10 najboljih investicionih mesta" napomenula je Brnabićeva.

Ona je zahvalila EBRD na dosadašnjoj saradnji i pomoći u izgradnji naučno-tehnoloških parkova i istakla da je cilj da srpsku ekonomiju pokreću tehnologije.

"Srbija se upotpunosti promenila u poslednjih 10 do 12 godina. BDP Srbije je sada vredan skoro 70 milijardi, dok do 2027. godine očekujemo da bude 100 milijardi evra" istakla je Brnabićeva.

Kao tri glavna infrastrukturna projekta koje sprovodi Srbija, premijerka je u prvi plan istakla putno povezivanje govoreći o izgradnji auto-puteva ali i brzih pruga koji treba da bolje povežu region, a samim tim stvori još povoljnije poslovno okruženje.

Uz to podsetila je da je Srbija izgradila gasni interkonektor sa Bugarskom kako bi se nafta dobijala i od Azerbejdžana i time dodatno diverzifikovali putevi snabdevanja energentima.

"Zajedno sa EBRD radimo na tome da cela Srbija bude pokrivena brzim i pouzdanim internetom. I očekujemo da se takvo digitalno povezivanje završi do kraja sledeće godine", dodala je predsednica Vlade Srbije.

Brnabić: Srbija u top pet zemalja po saradnji sa EBRD

Premijerka je novinarima rekla da ukupna vrednost potpisanih i ratifikovanih sporazuma Srbije sa EBRD iznosi oko 2,3 milijarde evra.

"Mi smo i danas nastavili sa saradnjom i novim projektima, nastavljamo rad na projektima u oblasti obnovljivih izvora energije, potpisali smo sporazum za sledeću aukciju za nove megavate iz zelene energije. Radimo i na projektima energetske efikasnosti, zelene energije u sistemima daljinskog grejanja, ali imamo i projekte i koji se tiču putne infrastrukture, železničke infrastrukture", rekla je premijerka.

Navela je da se sa EBRD sarađuje i kada je reč o naučno-tehnološkim parkovima, pa EBRD za novu fazu NTP daje 70 miliona evra, od čega 10 miliona ide za BIO 4 kampus, odnosno budući razvoj biotehnologije u Srbiji i veštačke inteligencije.

"Fokus saradnje sa EBRD je i na regionalnim i lokalnim putevima, to je ono na čemu posebno insistira predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a nama je izuzetno važno za dalji ravnomerni i regionalni razvoj", istakla je premijerka.

Mišel: Budućnost Zapadnog Balkana leži u EU

Uvodno obraćenje imala je I predsednica EBRD Odil Reno-Baso koja je pohvalila što se lideri regiona sastaju na događajima poput ovoga, jer pokazuje novi nivo zrelosti i stabilnosti, pogotovo kada je u pitanju turbulentna prošlost Zapadnog Balkana.

"Pomažemo u sprovođenju Plana rasta EU za ZB koji je šansa da se situacija u regionu promeni", kaže Reno-Baso.

Napominje da investitore privlači i to što znaju da će imati pristup zelenim izvorima energije, kao i da postoji vladavina prava i borba protiv korupcije.

Dodaje je da i razvoj privatno-javnog partnerstva utiče na povoljno poslovno okruženje i dolazak investitora.

Putem video linka, zvanicama su se obratili predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i komesar za susedsku politiku I proširenje Oliver Varheji.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Obojica u potvrdili da budućnost Zapadnog Balkana leži u EU i da proširenje ostaje prioritet kako za lidere regiona tako i za same zvaničnike u Briselu.

Međutim, napomenuli su da taj prioces mora da se zasniva na zaslugama. Svesni su, kako kažu, da taj proces proširenja treba da se ubrza, ali i da zemlje regiona moraju da sprovode reforme.

Visoki zvaničnici EU pozvali su lidere ZB da iskoriste priliku koju donosi Plan rasta, a uvereni su i da šest milijardi evra treba da dovede do toga da region postigne 75 odsto proseka EU.

Brnabić:Srbija od 2012. za više od četiri puta povećala nivo stranih investicija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je Srbija od 2012. godine za više od četiri puta povećala nivo direktnih stranih investicija koje su 2023. godine dostigle nivo od 4,5 milijardi evra.

"Svake godine od 2012, osim pandemijske godine (2020. godina) mi smo imali i postavljali nove rekorde u prilivu stranih direktnih investicija i došli do 4,5 milijarda evra investicije u 2023. godine što je nešto više od četiri puta više u odnosu na pre 10 godina", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje zašto je baš Srbija dobro mesto za ulaganje.

Premijerka je istakla da postoji bar četiri indikatora koji pokazuju koliko se Srbija promenila na bolje i koliko je prosperitetna zemlja.

"Prvi - što od 2012. godine nije bilo ni jedne godine osim one pandemijske godine tokom COVID-19 da nivo direktnih stranih investicija u Srbiji nije rastao", rekla je Brnabić.

Kao drugi indikator Brnabić je navela da je u Srbiji u poslednjih 11 godina otvoreno više od 550.000 novih radnih mesta.

"Ja mislim da je to svojevrstan rekord za Evropu, a ne za Zapadni Balkan", ocenila je Brnabić.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Premijerka je kao treći indikator prosperiteta Srbije istakla porast BDP-a od 2012. godine.

"Sve ono što mi u tokom jedne godine stvorimo u Srbiji poraslo je od 33 milijarda evra 2012. godine, na više od 69 milijardi evra u 2023. godini", naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da je Srbija za 11 godina povećala svoj BDP više nego dupo.

"I konačno, možete videti da se ljudi sve više vraćaju u Srbiju. Ja ću vam reći ja da gde god da odem, vidim ljude koji su se vratili u mesta odakle su rođeni. Bila sam prošle nedelje u Despotovcu, tamo se tokom prošle godine upisalo osam novih učenika iz porodica koje su vratile iz Švajcarske, Nemačke i Švedske u Srbiju", naglasla je Brnabić.

Brnabić je dodala da se i po broju izdatih radnih dozvola strancima takođe vidi koliko je Srbija napredovala.

"Tokom 2023. godine izdali smo više od 52.000 radnih dozvola za strance da rade u Srbiji", rekla je Brnabić i podsetila da je 2015. godine izdato 6.300 radnih dozvola.

Brnabić je naglasila i da je predstojeći Ekspo 2027 velika šansa za Srbiju i da je Vlada isčekuje sa nestrpljenjem jer je pripremila ambiciozne planove.

Komentari (0)

Srbija