Politika

Brnabić na Investicionom samitu za Zapadni Balkan EBRD u Londonu, prisustvovaće i Dejvid Kameron

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

08:11

Brnabić na Investicionom samitu za Zapadni Balkan EBRD u Londonu, prisustvovaće i Dejvid Kameron
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovaće danas na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu.

Na samitu se očekuje prisustvo drugih lidera regiona, sa kojima će se susresti britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

Premijerka Srbije održaće bilateralne sastanke najpre sa predsednicom EBRD Odil Reno-Baso, a potom i sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.

Planirano je učešće međunarodnih investitora kako bi zajedno sagledali potencijal budućih ulaganja na Zapadnom Balkanu.

Promocija zelene tranzicije, to jest veće učešće obnovljivih izvora energije u energetskom sistemu je u fokusu rada Banke kada je u pitanju region u kojem se nalazi Srbija. Upravo toj temi biće posvećen poseban panel na kojem će učestvovati resorni ministri, među njima i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Cilj samita, kako je ranije najavljeno iz EBRD, jeste da se istaknu potencijalne investicione i poslovne mogućnosti u regionu Zapadnog Balkana i da se promovišu regionalni i prekogranični projekti.

Ovo je šesti samit EBRD-a, a kako se podseća, inauguralni Samit Zapadnog Balkana održan je pre 10 godina, u februaru 2014. i po prvi put je tada okupio sve premijere regiona.

Evropska banka za obnovu i razvoj jedan je od najvećih investitora u regionu.

Osnovana je 1991. godine najpre kao podrška zemljama istočnog bloka, sada EBRD posluje na tri kontinenta i sarađuje sa više od 60 zemalja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija