Politika

Brnabić: Kragujevac će biti drugačiji grad sa Inovacionim distriktom

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2024

-

20:44

Brnabić: Kragujevac će biti drugačiji grad sa Inovacionim distriktom
Brnabić: Kragujevac će biti drugačiji grad sa Inovacionim distriktom - Copyright FoNet/Vlada Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Kragujevac će uskoro biti potpuno drugačiji grad pošto će u njemu biti novi tehnološki centar, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić povodom početka izgradnje prvog Inovacionog distrikta, i to, kako je istakla, jedinog u ovom delu Evrope. 

''Zahvaljujući izvanrednoj i najmodernijoj infrastrukturi najsavremenijeg Državnog data centra u regionu u kojem su prevaziđeni postojeći kapaciteti, danas u Kragujevcu započinjemo izgradnju prvog Inovacionog distrikta, jedinog u ovom delu Evrope. Ovo će biti jedinstven kompleks informacionih, kreativnih i digitalnih industrija u Srbiji i u regionu'', napisala je Brnabić na svom nalogu na mreži Instagram.

Simboličnim pritiskom na taster u Kragujevcu je danas svečano obeležen početak izgradnje prvog i jedinog Inovacionog distrikta u Srbiji i regionu. Reč je o projektu koji je Vlada Republike Srbije pokrenula u cilju unapređenja digitalizacije Srbije. 

Svečanosti su prisustvovali Brnabić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, koji su ovom prilikom istakli da će novi prostor Inovacionog distrikta doprineti još boljem imidžu Srbije u svetu, a biće i važan podsticaj za potencijalne investitore, nova radna mesta i dodatnu ekonomsku vrednost.

Ministar Jovanović potpisao je u ime Vlade Srbije tri memoranduma o razumevanju sa predstavnicima japanske kompanije Tošiba, holandske AET i domaće banke Poštanska štedionica, koji će među prvim komercijalnim korisnicima početi da rade na inovativnim rešenjima u okviru Inovacionog distrikta. 

Prema rečima premijerke, izgradnja Inovacionog distrikta predstavlja odličnu referencu za jaku i pobedničku Srbiju.

"Kada smo izgradili Data centar i to uradili brzo ali pametno po najvišim standardima onda su počeli da dolaze i kompanije kao što je Oracle, IBM, Huawei, koje su odlučile da svoje podatke čuvaju u našem Data centru. Jedna stvar kada je uradite dobro uvek vuče neku sledeću stvar.

Zatim smo završili i drugu fazu Data centra za sve naše bezbednosne službe i prvi put u istoriji Srbije na siguran i bezbedan način čuvamo njihove ali i podatke svih naših građana.

Jovanović: Značajan dan za digitalizaciju i inovacije

Ministar Jovanović rekao je da je ovo veoma značajan dan za digitalizaciju i inovacije koje Srbija želi da unapređuje. 

Državni Data centar, kako je naveo. predstavlja simbol digitalizacije u Srbiji, a novi prostor Inovacionog distrikta predstavljaće jedinstveni prostor u regionu na čijem su idejnom rešenju radili predstavnici naučne zajednice.

"Kada je 2017.godine malo ko verovao u projekte IKT sektora, razvoja elektronske uprave, nauke i tehnologije, kada su se mnogi podsmevali i rugali da mi sami ne znamo šta želimo da radimo na toj livadi u Kragujevcu 2019.godine, mi smo i te kako dobro znali šta je potrebno da bi Srbija preskočila nekoliko stepenica u tehnološkom i digitalnom razvoju. Verovali smo u znanje i posvećenost stručnjaka u Kancelariji za IT i eUpravu kao i kabinetu predsednice Vlade, verovali smo u sebe čvrsto rešeni da šansu koju dobijamo nećemo propustiti.  A danas malo ko u regionu i svetu nije čuo za Državni Data centar u Kragujevcu, koji je simbol srpske digitalizacije. Ovo je čvrst temelj da dostignemo i prestignemo ambciozne ciljeve koje smo vođeni liderstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića postavli u programu "Srbija 20 27 Skok u budućnost", rekao je ministar Jovanović.

On je dodao da je veoma ponosan na veliki tim iz Beograda i Kragujevca koji sa nestrpljenjem čeka da počne realizacija ovog velikog projekta koji menja izgled, snagu i poziciju srca Šumadije.

Inovacioni distrikt će se graditi u fazama i prostiraće se na više od četiri hektara, sa ukupno 62 hiljade kvadrata i 23 hiljade kvadratnih metara garažnog prostora. 

U okviru prve faze biće izgrađeno 4.700 kvadratnih metara poslovnog prostora kao i garaža od 10 hiljada kvadrata. 

Pored postojeća dva objekta Data centra u Kragujevcu, koji su izgrađeni po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardma, Inovacioni distrikt je zamišljen kao kreativno-inovativni digitalni centar namenjen članovima IT zajednice, a biće otvoren i za građane i posetioce, kojima će pružati brojne sadržaje. 

Prvi objekat koji će se graditi služiće i kao kancelarijski prostor zaposlenih u IT kompanijama, koje već zakupljuju prostor u Državnom Data centru u Kragujevcu. 

U okviru novog objekta nalaziće se i Smart city centar za razvoj pametnih energetskih sistema, umrežavanje pametne infrastrukture, centar za promociju digitalizacije, kao i deo za bioinformatiku i bioinženjering i prostor za obuku studenata. 

Posebno mesto u okviru Inovaciong distrikta imaće i Nacionalni centar za informacionu bezbednost. 

Kako je premijerka istakla, zgrada nekadašnjeg Centra za strna žita, koja postoji na ovom prostoru više od 75 godina, biće rekonstruisana i sačuvana kao istorijsko i industrijsko nasleđe i predstavljaće glavni ulaz u prostor novog Inovacionog distrikta.

 U Inovacionom distriktu biće izgrađen i peti Naučno-tehnološki park u Srbiji, što će značiti još radnih mesta za inženjere i programere iz Kragujevca i okoline.
 

Komentari (0)

Srbija