Politika

Svečani prijem u ambasadi Japana u Beogradu povodom rođendana japasnkog cara

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2024

-

20:50

Svečani prijem u ambasadi Japana u Beogradu povodom rođendana japasnkog cara
Svečani prijem u ambasadi Japana u Beogradu povodom rođendana japasnkog cara - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Japana u Beogradu organizovala je večeras svečani prijem povodom rođendana cara Japana Naruhito Hironomija u hotelu Metropol u Beogradu, i tom prilikom ambasador Japana u Srbiji Imamura Akira preneo je čestitke princa predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti.

"Povodom ovogodišnjeg Dana državnosti Srbije Njegovo veličanstvo uputilo je predsedniku Vučiću čestitke i dobre želje za prosperitet naroda Srbije", rekao je Akira.

On je naglasio da prijateljstvo između Japana i Srbije datira iz 1882. godine, kada su čukundeda Njegovog veličanstva car Meiđi i kralj Milan Obrenović razmenom depeša uspostavili prvi zvanični kontakt.

"Od tada Srbija i Japan prošli su kroz teška vremena ratova i sukoba, ali nikada nismo prestali da negujemo veze pružajući pomoć jedni drugima", rekao je Akira.

Posmatrajući nedavne odnose dve zemlje, dodao je, saradnja je dodatno unapređena kao rezultat posete pokojnog premijera Šinzo Abea Beogradu 2018. godine, koji je najavio "Inicijativu za saradnju na Zapadnom Balkanu", na čija se, kako je rekao, dva stuba temelji politika Japana prema Srbiji.

"Jedan je podrška naporima Srbije ka reformama koje vode pristupanju EU, strateškom partneru Japana. Drugi je promovisanje regionalne saradnje među zemljama Zapadnog Balkana. Kako bi pomogli Srbiji da ostvari ova dva cilja, Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) nastavlja da pruža pomoć Srbiji u oblastima kao što je razvoj privatnog sektora", rekao je Akira.

Istakao je da Japan podržava i promovisanje saradnje u oblasti turizma, i inicijativi "Otvoreni Balkan".

"Pored toga podržavamo i zelenu tranziciju Srbije i unapređenje energetske bezbednosti", rekao je Akira.

Ceremoniji prisustvovali Brnabić i ministri

Ceremoniji su osim princa Aleksandra i princeze Katarine Karađorđević prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, potpredsednik SNS Vladimir Orlić, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek, ministar za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Srbije Novica Tončev, v.d. direktora JP Pošta Srbije Zoran Đorđević, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Naruhito Hironomija je japanski car aod 1. maja 2019. godine, a rođen je 23. februara 1960. godine, kao prvi sin princa Akihita i njegove supruge Mičiko, i kao unuk tadašnjeg cara Hirohita.

Naruhito je prvi japanski car kog nije othranila dojilja i koji nije rastao sa vaspitačima, nego je stasavao sa roditeljima, u palati u centru Tokija.

Diplomirao je istorju 1982. druge na Univerzitetu Gakušin, a osim toga, dve godine je proveo u Engleskoj, studirajući ekonomsku istoriju na Koledžu Merton.

Tako je on postao prvi japanski prestolonaslednik koji se školovao u inostranstvu.

Komentari (0)

Srbija