Biznis vesti

Projekat vredan 95 miliona evra: Završetak remonta rafinerije Pančevo najavljen za 17. april

Komentari

Autor: Tanjug

29/02/2024

-

11:50

Projekat vredan 95 miliona evra: Završetak remonta rafinerije Pančevo najavljen za 17. april
Projekat vredan 95 miliona evra: Završetak remonta rafinerije Pančevo najavljen za 17. april - Copyright TANJUG/NIS/PAVLE TABOROSI

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija NIS saopštila je danas da će u Rafineriji nafte Pančevo u periodu od 29. februara do 17. aprila biti izvedeni planski remontni i investicioni radovi na većini procesnih postrojenja koji će omogućiti unapređenje proizvodnih procesa, kao i povećanje pouzdanosti rada postrojenja u prerađivakom kompleksu NIS-a.

To je, navodi se, najveći remont po obimu i kompleksnosti u istoriji pančevačke rafinerije, a vrednost radova i investicija se procenjuje na 95 miliona evra, a tokom aktivnosti tržište će biti uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata, zahvaljujući povećanju obima proizvodnje u prethodnim mesecima čime su obezbeđene dovoljne količine zaliha za vreme trajanja remonta.

Remontom je planirana realizacija više od 10 investicionih projekata, kao i značajnog broja projekata investicionog održavanja, a remontne aktivnosti uključuju obavljanje pregleda i ispitivanje opreme pod pritiskom, što je predviđeno zakonskom regulativom Srbije.

Sve aktivnosti biće izvedene u skladu sa strogim ekološkim standardima i pravilima bezbednosti i zdravlja na radu.

Na radovima će, uz zaposlene u rafineriji, biti angažovano više od 2.000 zaposlenih eksternih izvođača, a investicioni radovi će omogućiti i unapređenje pouzdanosti rada postrojenja za proizvodnju benzinskih komponenti i gasova (FCC), kao i unapređenje industrijske bezbednosti i energetske efikasnosti na više postrojenja u Rafineriji nafte Pančevo.

Direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS Vladimir Gagić rekao je da je taj kapitalni remont najkompleksniji s obzirom na modernizaciju i povećanje broja proizvodnih postrojenja tokom prethodnih godina.

"Dodatnim ulaganjima unapređujemo i razvijamo naše proizvodne kapacitete, a samim tim jačamo našu konkurentnost i lidersku poziciju na tržištu naftnih derivata", izjavio je Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS.

Komentari (0)

Biznis