Biznis vesti

Šef Misije MMF u Srbiji: Stopa rasta bi 2028. mogla da dostigne četiri odsto, transformacija EPS-a će potrajati

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

13:51

Šef Misije MMF u Srbiji:  Stopa rasta bi 2028. mogla da dostigne četiri odsto, transformacija EPS-a će potrajati
Šef Misije MMF u Srbiji: Stopa rasta bi 2028. mogla da dostigne četiri odsto, transformacija EPS-a će potrajati - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Smatramo da rast Srbije 2028. godine a možda i ranije može da dostigne četiri procenta, što je više od susednih zemalja, izjavio je šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Donal Mekgetigen obraćajući se učesnicima 31. Kopaonik biznis foruma.

Prema njegovim rečima uslov za to je da se zacrtani programi i reforme sprovode kako treba, da se poštuje fiskalna politika i da se završi rekonstrukcija javnih preduzeća kao što je Elektroprivreda Srbije (EPS).

"Smatramo da je ovo ostvarivo zbog tri komponente a to su rad, odnosno koliko ljudi bude radilo, od kapitala i ukupne produktivnosti", rekao je on.

Naveo je da je uprkos padu broja stanovnika u Srbiji u prethodnoj deceniji, broj radno angažovanih povećan zbog čega opada stopa nezaposlenosti kao i da je stopa ulaganja u zemlji doprinela porastu fonda kapitala.

On je istakao da su trenutne procene petogodišnjeg globalnog rasta u svetu od tri odsto male, da je fokus na zdravom rastu a njega čine četiri komponenete, da bude uravnotežen, zelen, da se dešava u celom društvu i da bude održiv na srednji, dug i veoma dug rok.

"Kada je reč o uravnoteženosti rasta, tu Srbija dobro stoji. Dobro se oporavila od energetskog šoka koji je pogodio, nivo investicija je i dalje visok, javni dug nastavlja da opada", naveo je Mekgetigen.

Naglasio je i da je nivo problematičnih kredita sada najmanji a da inflacija opada.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema njegovim rečima dosta srpske populacije je materijalno ugroženo ali trenutno je taj broj manji nego prethodnih godina, a primetne su i razlike po regionima, pri čemu se i ugroženiji regioni, kao što su Južna i Istočna Srbija, oporavljaju.

Istakao je da je situacija na tržištu rada dobra, stopa nezaposlenosti je najniža ali Srbija još zaostaje za zemljama Evropske unije, pogotovu po stopama zaposlenosti žena i mladih.

Kada je reč o tzv. zelenom rastu ocenio je da je napravljen veliki napredak kod električne energije i grejanja ali da ima još dosta toga što bi valjalo uraditi.

"Puno je urađeno na smanjenju zagađenja vazduha, no to je još veliki problem", naglasio je Mekgetigen.

Što se tiče stend baj aranžmana MMF-a sa Vladom Srbije, izneo je da su urađene velike reforme u energetici u vidu povećanja cena struje i gasa, što, kako je rekao, svakako nije popularno ali je bilo neophodno.

Ocenio je da ima još dosta problema u funkcionisanju EPS-a i da će njegova transformacija u akcionarsko društvo potrajati.

"Konvergencija je u Srbiji u vreme krize opala ali je posle naglo odskočila. Ako reforme budu ostvarene konvergencija će biti povećana za najmanje petinu i skratiće se vreme za koje će Srbija dostići evrozonu", zaključio je Mekgetigen.

Komentari (0)

Biznis