Biznis vesti

Šefica kancelarije MMF u Srbiji: Fiskalne deficite na Zapadnom Balkanu nastaviće da smanjuju Srbija i Severna Makedonija

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2024

-

16:29

Šefica kancelarije MMF u Srbiji: Fiskalne deficite na Zapadnom Balkanu nastaviće da smanjuju Srbija i Severna Makedonija
Julija Ustjugova, šefica kancelarije u Srbiji - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Kopaonik biznis forum, 31. po redu, počeo je danas na Kopaoniku panelom o ekonomskim perspektivama Zapadnog Balkana, a šefica kancelarije MMF u Srbiji Julija Ustjugova je izjavila da će od zemalja na Zapadnom Balkanu fiskalne deficite nastaviti da smanjuju Srbija i Severna Makedonija.

"Očekujemo da će fiskalni deficit nastaviti da se smanjuje u Srbiji i Severnoj Makedoniji, a u drugim zemljama će se vratiti oko prethodnih nivoa, osim jedne zemlje, to je Crna Gora, gde očekujemo značajno povećanje fiskalnog deficita koje zapravo oslikava neke mere koje su sprovedene u prethodnim godinama", rekla je Ustjugova.

Ona je rekla da su, ipak, fiskalni bilansi unapređeni u većini zemalja na Zapadnom Balkanu.

Kada je reč o javnom dugu, ona je rekla da je on smanjen u proteklim godinama, ali da to ne znači da su rizici nestali. 

"Ovaj opadajući trend lako može da se preokrene i mislim da je jako važno da se dobro upravlja miksom makroekonomskih politika. Dakle, nivo javnog duga je smanjen, ali trošak javnog duga je porastao. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis