Biznis vesti

Ekonomske perspektive Zapadnog Balkana: Počinje 31. Kopaonik biznis forum, do srede 36 panela, 1.500 učesnika

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2024

-

09:25

Ekonomske perspektive Zapadnog Balkana: Počinje 31. Kopaonik biznis forum, do srede 36 panela, 1.500 učesnika
Ekonomske perspektive Zapadnog Balkana: Počinje 31. Kopaonik biznis forum, do srede 36 panela, 1.500 učesnika - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Kopaonik biznis forum (KBF), 31. po redu, počinje danas na Kopaoniku panelom posvećenom ekonomskim perspektivama Zapadnog Balkana, a do srede, kada se Forum završava planirano je da se održi 36 panela, tri posebne sesije, četiri specijalna događaja i obraćanje četiri posebna gosta.

Na prvom panelu ovogodišnjeg KBF učestvovaće šefica kancelarije MMF u Srbiji Julija Ustjugova, glavni regionalni ekonomista EBRD za Zapadni Balkan Peter Tabak i glavni ekonomista Svetske banke za Zapadni Balkan Ričard Rekord. MK Grupa će večeras organizovati tradicionalni koktel dobrodošlice za učesnike, u hotelu Grand, a Forum se zvanično otvara u ponedeljak kada će se posle uvodnog govora Aleksandra Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista Srbije koji je organizator KBF, učesnicima obratiti guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.

Poslednjeg dana KBF biće održan tradicionalni intervju sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić. Očekuje se da će na panelima učestvovati više ministara u Vladi Srbije, Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Mihailo Jovanović, Darija Kisić, Slavica Đukić Dejanović, Jelena Begović, Tanja Miščević, Slobodan Cvetković i Jelena Tanasković.

U okviru centralne teme foruma "Novi globalni kontekst: Izazovi neizvesne budućnosti", razgovaraće se o temama koje se odnose na energetsku bezbednost i transformaciju, klimatske promene, zelenu tranziciju, cirkularnu ekonomiju, e-mobilnost, industriju 4.0, obrazovanje, mlade talente i uspešne preduzetnike.

Posebna pažnja biće posvećena izgledima za proširenje Evropske unije, o čemu će se razgovarati u ponedeljak, budućnosti automobilske industrije, konkurentnosti izvozno orijentisanog sektora malih i srednjih preduzeća, zdravstvu, izgradnji visoko-prinosne privrede, ekonomskim migracijama, regionalnoj privrednoj saradnji.

Ove godine poseban panel biće posvećen sportu, a kao panelisti su između ostalih najavljeni Nebojša Čović, Ostoja Mijailović, Dobrivoje Tanasijević-Den Tana. Prošle godine su posebnu pažnju privukli nastupi glumaca Milana Marića i Andrije Miloševića, a pripadnici ove branše će biti prisutni i na ovogodišnjem izdanju srpskog Davosa. Marić će u sredu učestvovati na panelu Rodna ravnopravnost za društveni i ekonomski razvoj, jedan od panelista na današnjem panelu posvećenom kreativnoj industriji biće glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić, a u utorak će na panelu Uticaj aktivizma u promovisanju ESG koncepta govoriti glumica Hristina Popović.

Kada je reč o specijalnim događajima, u ponedeljak će biti održana prezentacija EXPO 2027-oblikovanje budućnosti i Forum naprednih tehnologija Niš: Inovacioni ekosistem i pametna specijalizacija kao faktori regionalne konkurentnosti. Što se učesnika tiče, na Kopaoniku se očekuju bankari, finansijeri, predstavnici raznih industrijskih grana, predstavnici javnih preduzeća, lokalnih samouprava iz Srbije a od međunarodnih finansijskih institucija predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, MMF-a, Svetske banke, Evropske investicione banke.

Dolazak su i brojni privrednici iz regiona, iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske i Crne Gore kao i dvojica državnih funkcionera, ministar finansija i trezora u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić i potpredsednik Vlade Severne Makedonije Fatmir Bitići.

Nastupi specijalnih gostiju uvek privlače posebnu pažnju, a to se ove godine očekuje od Džefrija Saksa, poznatog profesora sa Kolumbija univerziteta, biznismena Miroslava Miškovića sa kojim će razgovarati novinar Miša Brkić, te Ivaila Izvorskog, glavnog ekonomiste Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju.

Komentari (0)

Biznis