Biznis vesti

"Nešto dobiju, nešto gube": Koliko je realno ukidanje penala za prevremeno penzionisanje

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

10/03/2024

-

16:00

"Nešto dobiju, nešto gube": Koliko je realno ukidanje penala za prevremeno penzionisanje
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Uslovi za prevremenu starosnu penziju u 2024. godinu izjednačeni su za muškarce i žene, tako da oni koji imaju 60 godina i 40 godina staža osiguranja mogu da se penzionišu, ali moraju da računaju na kaznene poene. Zakon o PIO propisuje posebne uslove, u smislu godina života i ostvarenog staža osiguranja, koji su potrebni za ostvarivanje ovog prava.

U slučaju ostvarivanja prava na prevremenu starosnu penziju, penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju. 

Iznos umanjenja za prevremenu starosnu penziju maksimalno može iznositi 20,4 odsto, što je jednako umanjenju u slučaju kada nedostaje pet godina života do propisanog uslova za punu starosnu penziju.

Do sada je bilo nekoliko inicijativa da se ukinu kazneni poeni za prevremeno penzionisanje.

Postavlja se pitanje koliko je realno da se to desi. 

U Udruženju penzionera "Nezavisnost" očekuju da će to pitanje biti na dnevnom redu nakon izbora nove Vlade Srbije. 

Argumenti "za" i "protiv"  

Predstavnici tri reprezentativna udruženja penzionera održali su u avgustu prošle godine sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim, na kojem je dogovoreno da se formira i nacionalni savet za brigu o penzionerima. Na tom sastanku su bili predstavnici Saveza penzionera Srbije, Udruženja penzionera Srbije "Nezavisnost" i Udruženja sindikata penzionera Srbije.

Tada je dogovoreno da se formira nacionalni savet za brigu o penzionerima. 

Predsednik Udruženja penzionera "Nezavisnost" Miloš Grabundžija kaže za Euronews Srbija da je formiranje nacionalnog saveta za brigu o penzionerima usvojeno kao rešenje u strategiji o starenju. Taj savet bi činili predstavnici vlade i tri reprezentativna udruženja penzionera.

"Čim bude konstituisana vlada, to će biti na dnevnom redu i onda ćemo razgovarati i o tim kaznenim poenima i svemu. To će biti vrlo aktuelno čim bude formirana vlada. Premijerka i ministar finansija su obećali da to može da bude prihvaćeno, sada da li će biti, to ćemo videti", rekao Grabundžija. 

On smatra da je realno da se ukinu kazneni poeni jer ako neko ima 40 godina staža, plaćao je doprinose. 

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Čovek koji je ulagao 40 godina u PIO fond, a nema godine života za starosnu penziju, njemu se mesečno umanjuje penzija za svaku nedostajuću godinu života 3,4 odsto. To nema osnova, jer on je uložio taj svoj novac, a neće ga iskoristi. Naš je predlog da ne treba da bude uopšte umanjivanja jer on je uložio kao da je štedeo u banci. Ulagao je u svoju štednju, svoje pare je ulagao. A onda poslodavac mu zaključi radni odnos sa 40 godina staža, i šta da radi posle? Ostao je bez posla a ima 40 godina staža", naveo je Grabundžija.

S druge strane, ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da nije opravdano ukinuti kaznene poene za prevremeno penzionisanje iz prostog razloga što će je njeni korisnici duže uživati, u odnosu na nekoga ko se penzioniše sa 40 godina staža i 65 godina života.

"Tako da je taj penal sasvim u redu. Penzija nije pravo, penzija se zarađuje. Ako odete u penziju ranije primaćete penziju duže, duže ćete da je uživate nego neko ko ode u penziju sa 65 godina, odnosno 63 godine i osam meseci za žene. Penali su potpuno opravdani. Nije stvar samo da saberate godine staža, nego morate imati i penal za one godine za koje primate, a inače ne biste primali", kaže Stevanović. 

Navodeći da nema razloga za ukidanje kaznenih poena, Stevanović je rekao da oni koji su otišli ranije u penziju jednostavno nešto dobiju, nešto izgube kada donesu takvu odluku. 

On dodaje da bi možda imalo smisla da penal traje, na primer, do momenta kada korisnik napuni 65 godina života. 

"To bi bilo pošteno i to bi možda imalo smisla. S tim što bi onda penal u tim godinama bio veći u suštini", rekao je Stevanović. 

Kakav je stav Fiskalnog saveta

Pravo na prevremenu starosnu penziju po Zakonu o PIO postoji od 1. januara 2015. godine. 

Broj korisnika prevremene starosne penzije iz godine u godinu se povećava.

Prema podacima PIO fonda, ukupan broj korisnika prevremene penzije je na dan 31. decembar 2018. bio 38.652, krajem 2019. godine 47.785, krajem 2020. godine 54.230, krajem 2021. godine 62.353 i na dan 31. decembar 2022. bilo je ukupno 63.868 korisnika. 

U Fiskalnom savetu kažu da su penali zaista bili neophodni kao deo penzijske reforme 2014. godine. 

Specijalni savetnik u Fiskalnom savetu Slobodan Minić kaže za Euronews Srbija da su penali bili neophodni ne samo zbog fiskalnog uticaja, iako te uštede čak i nisu toliko velike, nego i zbog stvaranja podsticaja, odnosno da ljudi učestvuju u radnoj snazi do tih zakonski propisanih limita. 

"Što se tiče Fiskalnog saveta, trenutno ne bismo podržali bilo kakvu inicijativu da se oni ukinu, jer je bilo potrebno da se uvedu upravo da bi se obezbedila ta aktuarska pravičnost celog penzijskog sistema", naveo je Minić. 

Komentari (0)

Biznis