Biznis vesti

Lučić: Država će krajem 2024. godine podeliti frekventne opsege za 5G mrežu

Komentari

Autor: Tanjug

12/03/2024

-

11:07

Lučić: Država će krajem 2024. godine podeliti frekventne opsege za 5G mrežu
Vladimir Lučić - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas da će država krajem ove godine podeliti frekventne opsege za 5G mrežu, kao i da će do 2027. skoro čitava teritorija Srbija biti pokrivena 5G mrežom.

Lučić je istakao da se Telekom Srbija priprema za budućnost i kroz plan razvoja 5G mreže, ali i kroz projekte na bazi veštačke inteligencije.

"Do 2027. skoro čitava teritorija Srbija biće pokrivena 5G mrežom i krajem ove godine država će podeliti te dodatne frekventne opsege za 5G. Mi smo već spremni za razvoj 5G, jer određen broj baznih stanica mi već imamo na 5G od kompanija Erikson i Nokia. Određeni broj baznih stanica smo uzimali u toj novoj tehnologiji i samo čekamo da dobijemo frekventni opseg i uključimo 5G. Zajedno sa Vodafonom kao strateškim partnerom i najvećim operatorom u svetu i najvećom 5G mrežom u svetu gledamo koje ćemo sve servise da primenimo", rekao je Lučić za Prvu.

Podseća da je najavljeno da će se na Ekspo izložbi posetioci voziti vozilima na automatsko upravljanje.

"To zahteva izuzetno dobru pokrivnost 5G mreže i senzora. I onda vozilo na bazi veštačke inteligencije i komunikacije sa senzorima preko 5G samo upravlja. Definitivno generacije iza nas, za nekih 15 godina, gledaće na nas koji smo upravljali volanom i sami menjali brzine, kao na staromodan način upravljanja vozilima. Oni jednostavno neće morati da imaju vozačku dozvolu", naveo je Lučić.

Euronews Srbija

 

Istakao je da Telekom Srbija vidi Ekspo kao izvanrednu šansu za promociju kompanije.

"I potrudićemo se da do tada razvijemo izvanredno kvalitetan 5G sa dodatnim servisima, koje ćemo moći da prezentujemo, naveo je Lučić.

"Prištini smeta Telekom kao najveća srpska kompanija"

Lučić je izjavio i da Priština pokušava da ugasi Telekom u južnoj srpskoj pokrajini, jer im smeta kao najveća kompanija na KiM.

Naveo je da je sada bolja situacija na KiM po pitanju Telekoma Srbije, ali da Priština periodično pokušava da vrši pritisak na njih.

"Prvo su u avgustu probali da nas isključe, onda kad nisu uspeli, krenuli su na  maltretiranje i probali da nam naplate neku veliku kaznu iz prošlosti, kao i da nam uzmu neke kablove. Ali uspeli smo pomoću međunarodne zajednice i taj deo da odbijemo. Tako da to sad stabilno deluje. Međutim, mi smo uvek na oprezu, jer obično bude tako da kada mi uspemo da sprečemo jedan pritisak, onda Kurtijeva administracija smisli nešto drugo", kazao je Lučić za Prvu.

Naglasio je da je potpuno jasno da Telekom Srbija kao najveća srpska kompanija smeta u Pokrajini. 

"Ali mi se za sada uspešno borimo da opstanemo i da bez problema radimo", dodao je Lučić.

"Mladi ljudi sa idejama za razvoj AI neka se jave Telekomu"

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je danas da će fond te kompanije finansirati i jedanaesti startap, u oblasti veštačke inteligencije (AI) i pozvao sve mlade ljude u Srbiji koji imaju neku ideju za razvoj AI da se jave Telekomu, jer će takvi startapi imati prednost u finansiranju.

Lučić je rekao da je nova digitalna revolucija bazirana na dva stuba - 5G i veštačkoj inteligenciji.

Istakao je za Prvu da će 5G tehnologija doneti ubrzanu robotizaciju, nanorobotizaciju i omogućiti bezbroj mašina koje međusobno komuniciraju i samim tim omogućiti veštačkoj inteligenciji da dodatno uči i izgradi svoj sistem.

"Tako da će 5G i veštačka inteligencija biti jedan sistem i međusobno se upotpunjavati. Veštačkom inteligencijom će da se optimizuju i brže razvijaju 5G mreže, a 5G mreže će omogućiti veštačkoj inteligenciji da brže uči i da se razvije u skoro svim industrijskim granama, od autoindustrije, robotizacije, automatizacije industrije, medicine i drugih", rekao je Lučić.

Profimedia

 

Pre svega očekuje revolucionarne pomake u medicini i da će u sledećih desetak godina mnoge bolesti moći da se otkriju na vreme uz pomoć veštačke inteligencije i nanorobota.

"Telekom Srbija se priprema za tu budućnost i kroz plan razvoja 5G mreže, ali i kroz projekte na bazi veštačke inteligencije. I tu faktički imamo dva smera, jedan je primena veštačke inteligencije u našem poslovanju i tu već imamo nekoliko projekata kako bi što bolje odgovorili korisniku. Već sad radimo na projektu primene veštačke inteligencije u našem kontakt centru, kao i na optimizaciji mreže, jer operatori koji ne budu primjenjivali veštačku inteligenciju u budućem razvoju i optimizaciji mreže neće moći da opstanu na tržištu", naveo je Lučić.

Dodao je da i preko svog fonda za finansiranje startapa ulažu u projekte veštačke inteligencije koji mogu da se primene u celom svetu.

Kazao je da deseti startap koji će finansirati Telekomov fond koristi veštačku inteligenciju, kao i da će finansirati i jedanaesti starpat, koji se takođe bavi razvojem veštačke inteligencije.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Komentari (0)

Biznis