Biznis vesti

Lučić: Delegacija Telekoma imala niz važnih sastanaka u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2024

-

17:44

Lučić: Delegacija Telekoma imala niz važnih sastanaka u SAD
Vladimir Lučić - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas da je delegacija tog preduzeća bila u višednevnoj poseti SAD i imala niz važnih sastanaka među kojima i razgovore u Stejt departmentu i državnoj izvozno-uvoznoj Eksim banci, kao i da je plan da Telekom ove godine počne da radi u SAD.

Lučić je rekao Tanjugu da je Telekom u Vašingtonu naišao na odličan prijem, što potvrđuje koliki ugled srpski telekomunikacioni operater uživa u svetu. 

"Кako nas dočekuju u Briselu, kao i podrška najvažnijih finansijskih institucija u SAD i EU, najbolji su primer velike snage Telekoma Srbija i međunarodnog ugleda kompanije", naglasio je Lučić. 

Kako je naveo Lučić, Telekom Srbija sa Eksim bankom dogovora partnerstvo koje će doprineti razvoju 5G mreže i međunarodnoj ekspanziji srpske kompanije. 

"Takođe, bili bismo tek druga kompanija na svetu koja sa Eksim bankom, a to je zvanična državna izvozno-uvozna agencija SAD, ima takvu saradnju, što bi bila još jedna potvrda snage Telekoma i maksimalne transparentnosti našeg poslovanja, koji su već dokazani partnerstvima sa Evropskom investicionom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i  sa Svetskom bankom", naveo je Lučić. 

On je je rekao da je plan Telekoma da u toku ove godine počne da radi u SAD i dodao da će ciljna grupa ove kompanije u Americi biti regionalna dijaspora. 

"Njima će se nuditi usluge mobilne telefonije, medijski sadržaji i digitalni servisi, koje srpska kompanija razvija u saradnji sa svetskim liderom Vodafonom. Širenje na Ameriku u 2024. uslediće nakon što je Telekom u 2023. postao prisutan u Nemačkoj i Turskoj, a pre toga u Švajcarskoj i Austriji, gde već ima više od 210.000 korisnika", rekao je Lučić. 

Lučić je prilikom posete Vašingtonu razgovarao i o problemima koje Priština pravi Telekomu na Kosovu i Metohiji.

"Neću da dozvolim da nas bilo ko maltretira, a upravo tako se najbolje može opisati ponašanje Prištine prema našoj ćerki-firmi MTS na Kosovu. Kurtijeva administracija prošle godine nije uspela u pokušaju da nam zabrane rad na KiM, pa sada hoće da nam otimaju pare, da koče širenje MTS, da upadaju sa dugim cevima u naše prostorije i da zastrašuju zaposlene", rekao je Lučić. 

Euronews Srbija

 

Lučić je dodao da očekuje da SAD i EU najjasnije stave do znanja Kurtijevoj administraciji da Telekom ostavi na miru.

"Posle ove posete Vašingtonu još veći sam optimista da ćemo i iz ove bitke izaći kao pobednici, pokazaćemo da smo kompanija koja i te kako ume da zaštiti svoje interese kada su ugroženi", poručio je Lučić. 

Kako je istakao Lučić, Priština maltretiranjem Telekoma drastično krši Briselski sporazum i sopstvene zakone.

"Skandalozno ponašanje prištinske Agencije za zaštitu konkurencije i njenog direktora nije viđeno u evropskoj praksi. Priština maltretiranjem Telekoma drastično krši Briselski sporazum i čak sopstvene zakone, pokušavajući da ih retroaktivno primenjuje, narušava slobodu konkurencije i dodatno otežava život Srba na KiM", naglasio je Lučić. 

Generalni direktor Telekoma ukazao je na činjenicu da srpska kompanija bez ikakvih problema posluje na celom Zapadnom Balkanu, uključujući Hrvatsku i BiH, dok probleme ima samo na Kosovu i Metohiji, zbog nerazumnog ponašanja Kurtijeve administracije. 

Lučić je naveo da je Telekom Srbija u prethodnoj godini napravio rekordni neto profit od 300 miliona evra i sa preko 130 miliona evra na računu završio 2023. godinu. 

"Koliko je Telekom finansijski stabilan i uspešan vidi se i po tome kakve smo partnere dobili u prošloj godini, koja je bila globalno izuzetno teška za investicije. Planove i razvoj Telekoma Srbija u 2023. podržali su Bank of Amerika, Dojče banka, EBRD, Svetska banka, kao i izvozno-uvozna banka Švedske. Telekom Srbija je finansijski stabilan i snažan kao nikada pre", istakao je Lućić. 

Prema njegovim rečima, jedan od najvažnijih projekata za ovu godinu je uvođenje 5G mreže. 

"Mi smo spremni, bazne stanice koje montiramo u par najvećih gradova već sada su na toj tehnologiji i samo treba da ih uključimo. Partner za digitalne servise nam je Vodafon, a za 5G infrastrukturu EIB, koja je zvanična banka EU, takođe i izvozno-uvozna banka Švedske, plus očekujemo da se uključi američka izvozno-uvozna Eksim banka. Radimo i na partnerstvu sa Amazonom. Telekom Srbija će biti primer brzog rasta i maksimalne monetizacije 5G mreže", poručio je Lučić. 

On je pozvao sve iz Srbije koji imaju završen fakultet i koji su zainteresovani za usavršavanje iz oblasti evropskog prava, ekonomije i javne administracije da iskoriste priliku i prijave se za stipendije za jednogodišnje postdiplomske studije na Koledžu Evrope, najprestižnijoj obrazovnoj instituciji EU.

"Postdiplomske studije na Koledžu su prilika da se steknu velika znanja, ali i da se naprave jake veze širom Evrope. Telekom Srbija će svake godine davati deset stipendija. Dosad je iz Srbije bilo par prijavljenih godišnje, pa ćemo taj broj značajno povećati, da se naša zemlja znanjem dodatno približi EU", istakao je Lučić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis