Biznis vesti

EBRD predstavio investicioni fond za podršku preduzećima vredan 70 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2024

-

13:15

EBRD predstavio investicioni fond za podršku preduzećima vredan 70 miliona evra
EBRD predstavio investicioni fond za podršku preduzećima vredan 70 miliona evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je danas investicioni Fond za podršku preduzećima, ENEF II vredan 70 miliona evra, koji je osnovan sredstvima (EBRD), Evropske unije (EU), Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i Nemačke razvojne banke (KfW).

Kako je rečeno na predstavljanju, ENEF II će kompanijama na Zapadnom Balkanu omogućiti pristup različitim finansijskim instrumentima, sa ciljem da podrži njihov razvoj i širenje poslovanja.

Istaknuto je i da je cilj Fonda da identifikuje lokalne i regionalne lidere na tržištu sa dobrim izgledima za rast i da im obezbedi finansijska sredstva neophodna za unapređivanje poslovanja.

Danas je potpisan i Ugovor sa Banka Intezom o pristupanju ovom fondu i ta finansijska institucija će u ENEF II dati doprinos od sedam miliona evra.

To je, kako je rečeno nakon potpisivanja, prvi doprinos ovom fondu iz privatnog sektora.

Regionalni direktor EBRD-a za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli kazao je da prvi put, jedna komercijalna, odnosno poslovna banka investira u taj fond.

"To je vrlo značajano za razvoj i izuzetno mi je drago da je upravo Inteza odlučila da zajedno sa nama krene na ovaj put, tako da to je sastav svih zainteresovanih strana prilično raznovrstan i značajne grupe partnera su se objedinili oko ENEF-a kako bi pomogli kompanijama koje imaju visoki potencijal za dalji razvoj", rekao je on.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kolanđeli je dodao da je EBRD fokusirana na Zapadni Balkan i da to dokazuje različitim inicijativama finansiranja među kojima su i ona u tehnološke parkove.

On je naglasio da se radi i pojedinačno sa startapovima u regionu kako bi im se pružila mogućnost da se i oni dalje razvijaju, a fokus se stavlja i na inovacijama.

"Veoma je važan i pristup znanju, međunarodnom, ali i konsultantske podrške koje finansira EU. Mi želimo da pomognemo kompanijama da dođu do jeftinih sredstva da investiraju", rekao je Kolanđeli.

On je istakao da je EBRD investicioni menadžer koji vodi fond ENEF II i da će kroz kako kaže svoje kancelarije na Zapadnom Balkanu pokušati da kreira mogućnosti da se poveže sa kompanijama u koje će investirati.

"Plan ima ambiciju da udvostruči BDP u regionu u narednih 10 godina"

Šef delegacije EU Emanuel Žiofre rekao je da je današnji događaj veoma značajan u kontekstu plana rasta za Zapadni Balkan jer kako je kazao taj plan ima ambiciju da napravi nove uslove u cilju da se udvostruči BDP u regionu u narednih deset godina.

On je podsetio da se radi na slobodnom kretanju radne snage, jedinstvenom plaćanju, transportu i da se sa vladama razvija agenda i plan reformi kako bi se identifikovale ključne oblasti gde te reforme mogu da donesu napredak.

"Ovaj plan je uglavnom za građane Zapadnog Balkana ali takođe i za privatni sektor, kojeg želimo da razvijemo, ali i da se poboljša poslovno okruženje, ekonomski rast širom regiona i naravno u Srbiji", rekao je Žiofre.

Tanjug/TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

 

On je naglasio da mala i srednja preduzeća imaju ključnu ulogu u tome i da su ona kičma ekonomije i glavni pokretači ekonomije.

Prema njegovim rečima, uspešna i inovativna konkurentna preduzeća su od ključne važnosti za brže približavanje regiona na putu ka članstvu u EU i plan rasta se nadovezuje na dugoročnu pomoć malim i srednjim preduzećima.

On je podsetio i da je EU u Srbiji uložila do sada 250 miliona evra kako bi podržala razvoj malih i srednjih preduzeća i da je u tu pomoć uključena i tehnička pomoć i saveti kako bi se unapredili poslovni modeli MSP-a.

Prema njegovim rečima, ključni problem malih i sretnih preduzeća posebno u oblasti inovacija je širenje i ekspanzija, a to povlači sa sobom i rizik koji mora da se preuzme.

Komentari (0)

Biznis