Biznis vesti

Mekdonalds otkupljuje svoje franšize u Izraelu, bojkot zbog rata u Gazi im napravio ozbiljnu štetu

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2024

-

19:16

Mekdonalds otkupljuje svoje franšize u Izraelu, bojkot zbog rata u Gazi im napravio ozbiljnu štetu
Tanjug/AP/Jeff Roberson - Copyright Tanjug/AP/Jeff Roberson

veličina teksta

Aa Aa

Američki lanac restorana brze hrane Mekdonalds saopštio je da će otkupiti svih svojih 225 restorana u Izraelu, nakon sporazuma sa tamošnjom franšizom Alonijal limited.

Američka kompanija na to je bila prinuđena zato što je pod pritiskom zbog poziva na bojkot i kritika na internetu pošto je Alonijal podelio hiljade besplatnih obroka pripadnicima izraelskih snaga od početka sukoba u Pojasu Gaze 7. oktobra, preneo je Dejli sabah.

Mekdonalds će nakon te transakcije imati u posedu restorane i poslovne operacije dosadašnjeg vlasnika, franšize koja posluje 30 godina i zapošljava 5.000 ljudi širom Izraela, koji bi trebalo da budu zadržani pod istim uslovima, navodi se u saopštenju.

Lanac brze hrane ističe da ostaje posvećen izraelskom tržištu i osiguravanju pozitivnog iskustva zaposlenih i kupaca na tržištu u budućnosti, rekao je predsednik Međunarodnog razvojnog licenciranog tržišta Mekdonaldsa Džo Sempels.

Ugovor podleže određenim uslovima, a zatvaranje se očekuje u narednim mesecima.
Mekdonaldsove franšize su često u vlasništvu drugih i funkcionišu lokalno, navodi Dejli sabah.
Izvršni direktor američke kompanije Kris Kempčinski ranije je istakao da sukob u Gazi šteti njenom poslovanju.

Mekdonads je objavilo početkom godine svoj prvi slabiji kvartalni bilans u skoro četiri godine, što je delimično zbog sukoba na Bliskom istoku i kampanja bojkota prema nekim proizvodima sa zapada.

Drugi brendovi, kao što je američki lanac kafe Starbaks, bili su među ostalima na čije poslovanje je uticao početak sada već šestomesečne vojne kampanje u Gazi, dodaje Dejli sabah.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis