Biznis vesti

Nova odluka Evropske centralne banke: Tri ključne kamatne stope ECB-a ostaju nepromenjene

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/04/2024

-

14:49

Nova odluka Evropske centralne banke: Tri ključne kamatne stope ECB-a ostaju nepromenjene
Nova odluka Evropske centralne banke: Tri ključne kamatne stope ECB-a ostaju nepromenjene - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Upravni savet Evropske centralne banke (ECB) odlučio je danas tri ključne kamatne stope ECB-a ostanu nepromenjene. 

Kako je objavljeno na sajtu ECB, kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju ostaće nepromenjene na nivou od 4,50 odsto, 4,75 odsto i 4,00 odsto.

Dodaje se da su pristigle informacije u velikoj meri potvrdile prethodnu procenu Upravnog saveta o srednjoročnim izgledima za inflaciju.

"Inflacija je nastavila da pada, predvođena nižom inflacijom cena hrane i roba. Većina mera osnovne inflacije ublažava se, rast plata se postepeno usporava, a preduzeća apsorbuju deo porasta troškova rada u svoj profit. Uslovi finansiranja ostaju restriktivni, a prošla povećanja kamatnih stopa i dalje opterećuju potražnju, što pomaže u smanjenju inflacije. Ali domaći pritisci na cene su jaki i održavaju visoku inflaciju cena usluga", navodi ECB.

Upravni savet je saopštio da je odlučan da obezbedi da se inflacija blagovremeno vrati na srednjoročni cilj od 2 odsto.

Smatra da su ključne kamatne stope ECB na nivoima koji daju značajan doprinos tekućem procesu dezinflacije.

"Buduće odluke Upravnog saveta će obezbediti da njegove kamatne stope ostanu dovoljno restriktivne koliko god bude potrebno. Ako bi ažurirana procena Upravnog saveta o izgledima za inflaciju, dinamici osnovne inflacije i jačini transmisije monetarne politike dodatno povećala njegovo poverenje da se inflacija kontinuirano približava ciljnoj vrednosti, bilo bi prikladno smanjiti trenutni nivo ograničenja monetarne politike", navodi se na sajtu ECB. 

Predsednica ECB Kristin Lagard je prošlog meseca rekla da će junski podaci biti ključni za odluku ECB o eventualnom smanjenju kamatnih stopa.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis