Biznis vesti

Kristalina Georgieva ponovo izabrana za izvršnu direktorku MMF-a

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2024

-

09:33

Kristalina Georgieva ponovo izabrana za izvršnu direktorku MMF-a
Kristalina Georgieva - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izabrao je Kristalinu Georgievu za izvršnu direktorku te globalne finansijske institucije u novom petogodišnjem mandatu.

Georgieva, koja je bila jedini kandidat za tu funkciju, nastaviće da obavlja dužnosti direktorke nakon što se njen sadašnji mandat završi 30. septembra ove godine, saopštio je MMF. Odluka Izvršnog odbora doneta je konsenzusom.

Izvršni odbor je pohvalio snažno i agilno rukovođenje Georgieve tokom njenog sadašnjeg mandata, ističući da je Georgieva predvodila odgovor MMF-a na globalne ekonomske šokove. Izvršni odbor je pozdravio i fokusiranje Georgieve na pitanja makroekonomske i finansijske stabilnosti. 

Georgieva (70) je zahvalila Izvršnom odboru na ukazanom poverenju i podršci i istakla da za nju predstavlja čast da nastavi da vodi tu finansijsku instituciju.

Georgieva vodi MMF od 2019. godine, a tokom njenog mandata ta institucija je pomagala zemljama koje su se suočile sa finansijskim poteškoćama tokom pandemije koronavirusa, kao i zbog rata u Ukrajini.

Prema decenijama starom sporazumu između Evrope i SAD, na čelu MMF-a je državljanin neke evropske zemlje, a na čelu Svetske banke državljanin SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis