Biznis vesti

Kina će 2030. prestići SAD i postati najveća ekonomska sila: Stručnjaci predviđaju koje zemlje će biti najmoćnije 2050.

Komentari

Autor: FoNet

15/04/2024

-

19:17

Kina će 2030. prestići SAD i postati najveća ekonomska sila: Stručnjaci predviđaju koje zemlje će biti najmoćnije 2050.
Tanjug/AP/Doug Mills/The New York Times - Copyright Tanjug/AP/Doug Mills/The New York Times

veličina teksta

Aa Aa

Od svih latinoameričkih ekonomija, samo Brazil i Meksiko će dobiti status globalne ekonomske sile do 2030. godine, navodi se u upravo objavljenoj studiji jedne od najvećih svetskih računovodstvenih kompanija, britanskoj Prajsvoterhauskupers, prenosi novinska agencija MerkoPres.

Procenjuje se da će Brazil u narednih deceniju i po sa godišnjim bruto domaćim proizvodom od 4,43 biliona dolara zauzeti osmo mest među deset najvećih svetskih ekonomija, dok će meksički dohodak porasti na oko 3,66 biliona, što će mu obezbediti deveto mesto među najmoćnijim globalnim ekonomskim silama.

Prema ovoj studiji četvrte po veličini svetske računovodstvene kompanije, Kina ce 2030. godine imati bruto nacionalni proizvod vredan 38 biliona dolara i zauzeće prvo mesto među ekonomskim silama, dok će Sjedinjene Američke Države sa sadašnjeg prvog pasti na drugo mesto, jer će njen bruto domaći proizvod biti vredan oko 23,47 biliona dolara.

Privreda Indije će, takođe, u narednih petnaestak godina ostvariti snažan rast i sa sadašnjeg petog mesta, sa projektovanim BDP od 19,51 bilion dolara, popeće se na treće mesto globalnih ekonomskih velikana.

Nemačka i Japan ostaju među prvih 10

U godinama nakon 2030. doći će do daljih globalnih ekonomskih promena, tvrde britanski stručnjaci, tokom kojih će Indija, zahvaljujući ekonomskim reformama i demografskom faktoru i kao zemlja sa najmlađom populacijom na svetu, zameniti pozicije sa SAD i izbiti na drugio mesto najmoćnijih ekonomija.

Tradicionalno jake i stabilne ekonomije Nemačke i Japana zadržaće svoje pozicije među deset najvećih, ali će njihov rast biti skromniji, kao i rast ruske i ekonomije Indonezije, koje će takođe pripadati društvu najmoćnijih ekonomija.

Predviđanja kompanije Prajsvoterhauskupers ukazuju da će se do polovine ovog stoleća dinamične promene i pomeranja ravnoteže moći u globalnoj ekonomiji nastaviti i da će 2050. godine najmoćnije privrede sveta biti Kina, SAD, Indija, Indonezija, Nemačka, Japan, Velika Britanija, Brazil, Francuska i Rusija. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis