Biznis vesti

Momirović: U više od 300 projekata do 2027. biće uloženo 18 milijardi evra

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2024

-

11:10

Momirović:  U više od 300 projekata do 2027. biće uloženo 18 milijardi evra
Momirović: U više od 300 projekata do 2027. biće uloženo 18 milijardi evra - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Do 2027. godine u Srbiji će biti uloženo 18 milijardi evra u više od 300 projekata, u okviru programa "Skok u budućnost - Srbija 2027", izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

On je na konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture "Razvijamo budućnost" u organizaciji Prodexpo Srbija, istakao da će se Srbija u naredne tri godine, koliko je ostalo do početka EXPO izložbe čiji je domaćin Beograd, boriti za svaki projekat, svaku investiciju i svako novo radno mesto.

"Kroz projekat Srbija 2020-2027 i EXPO koji nas očekuje jasno smo definisali kako će Srbija rasti, što je za investitore i najvažnije - da vide stabilnost i perspektivu", naglasio je on i dodao da je EXPO prilika za celokupan razvoj, pa i oblast nekretnina.

"Na oblast nekretnina uticaće tako što će privući kako domaće i strane investitore. Projekti izgradnje koji će prethoditi ovom događaju već su u toku, a oni će dodatno modernizovati našu zemlju i poboljšati kvalitet života naših građana", rekao je on.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Istakao je da je Srbija u poslednjih nekoliko godina pokazala značajan ekonomski napredak, kao rezultat kontinuiranih napora na poboljšanju poslovnog okruženja, privlačenju stranih investicija i implementaciji reformi koje su doprinele efikasnijem tržištu i stabilnom ekonomskom rastu.

"Ako pogledamo strukturu rasta naše ekonomija, koja se oslanja na dva najvažnija stuba, investicije i izvoz, mi vidimo rast u skoro svim granama", rekao je on.

Dodao je da je Srbija u 2023. godini ostvarila rekordnu spoljnotrgovinsku robnu razmenu sa svetom, najviše sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Prema njegovim rečima, zemlje članice Evropske unije čine oko 60 odsto ukupne razmene, a očekuje se da ćemo u godinama koje su pred nama tek videti pune efete u primeni Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Kada robnoj razmeni dodamo i sektor usluga vidimo da je prošle godine ukupan izvoz Srbije bio oko 41 milijardu evra, a pre samo 11 ili 12 godina naš izvoz je bio 11 milijardi.  Naša ekonomska politika usmerena je ka stvaranju povoljnijih uslova za život i rad svih građana Srbije, kao i ka unapređenju infrastrukture i različitih sektora privrede", istakao je Momirović.

Ocenio je da su jaka podrška privatnom sektoru i velike investicije u infrastrukturu preduslov za ekonomski razvoj jedne zemlje i naveo da će Vlada Srbije uvek podržavati domaće preduzetnike i kompanije, trudeći se da obezbedi najbolje uslove za poslovanje i razvoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis