Biznis vesti

Tržište rada u Srbiji u ekspanziji: Poslodavci najviše tražili prodavce, vozače, kuvare i frizere

Komentari

Autor: Z.R.

11/08/2021

-

10:13

Tržište rada u Srbiji u ekspanziji: Poslodavci najviše tražili prodavce, vozače, kuvare i frizere
Prodavac - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos situaciji u vezi sa pandemijom koronavirusa u prvih sedam meseci 2021. godine tržište rada u Srbiji doživelo je pravu ekspanziju. Samo u ovom periodu došlo je do povećane potražnje za dodatnim kadrovima za 56 odsto u odnosu na 2020. godinu, a u odnosu na 2019. za 30 odsto.

Prema podacima portala Poslovi Infostud, najviše oglasa je bilo u trgovini, informacionim tehnologijama, mašinstvu, elektrotehnici, administraciji, ali su poslodavci tražili radnike i za poslove u magacinu, ugostiteljstvu, pripremi hrane i na građevini.

Na listi pozicija na koje je bilo najlakše doći do zaposlenja našli su se prodavci, vozači, komercijalisti, telefonski operateri i administrativni radnici, a srednja stručna sprema bila je tražena u čak 60 odsto oglasa za posao.

"Kada su u pitanju zanatska zanimanja, deficit je iz godine u godinu sve veći, pa je na tržištu i dalje veća ponuda nego što je potražnja za radnim mestima kao što su kuvar, konobar, frizer, automehaničar, vozač, magacioner, bravar i stolar", navodi Miloš Turinski, sa portala Poslovi Infostud.

Poslove i dalje u najvećoj meri traže ljudi sa više od 10 godina radnog staža, za njima slede oni koji imaju od 5 do 10 godina radnog iskustva, a u najmanjoj meri to čine oni bez ili do godinu dana radnog staža.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis