Biznis vesti

Zašto Evropa manje plaća nabavku Fajzerove vakcine od SAD?

Komentari

Autor: Tara Tomović

13/05/2021

-

17:24

Zašto Evropa manje plaća nabavku Fajzerove vakcine od SAD?
Zašto Evropa manje plaća nabavku Fajzerove vakcine od SAD? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon zvanične informacije da će Evropa obezbediti još 300 miliona doza vakcine protiv kovida 19 koju je razvila američka kompanija Pfizer u saradnji sa BioNtekom iz Nemačke, sve oči su uprte u detalje ovog pregovora.

Kako prenosi Rojters, Brisel je napravio dogovor sa Fajzerom da plati vakcinu manje nego što ona košta Sjedinjene Američke Države.

U sklopu dogovora, 27 zemalja Evropske unije imaju mogućnost da kupe do 200 miliona doza sa pravom kupovine još 100 miliona.

Kako prenosi Rojters koji se poziva na izjavu jednog istaknutog evropskog zvaničnika, Evropa će platiti manje od 19,5 dolara po jednoj dozi vakcine, što je niže od nabavne cene u SAD.

Za to je zaslužna činjenica što su Evropska unija i Nemačka učestvovale u finansiranju razvoja vakcine, objašnjava zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman budući da su detalji dogovora između Brisela i Fajzer/BioNteka strogo poverljivi.

Sjedinjene Američke Države su se složile da plate 19,5 dolara za svaku dozu od ukupne količine od 100 miliona. Iako su naručili tri puta manje vakcina od EU, SAD zadržavaju pravo da kupe dodatnih 500 miliona doza pod uslovima o kojima će se posebno pregovarati.

BioNtek je nagovestio da će veličina narudžbine odrediti i cenu po dozi u zemljama u razvoju i da će postojati razlike u cenama među zemljama.

Evropski zvaničnik je izneo da se cena koju je EU dogovorila po jednoj dozi nije ispod 10 dolara.

Fajzer i BioNtek nisu komentarisali ove navode.

 

Komentari (0)

Biznis