Biznis vesti

Potpisan ugovor o izgradnji brze saobraćajnice od auto-puta do Golupca

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2021

-

10:33

Potpisan ugovor o izgradnji brze saobraćajnice od auto-puta do Golupca
Potpisan ugovor o izgradnji brze saobraćajnice od auto-puta do Golupca - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antićv potpisali su danas ugovor sa predstavnicima kineske kompanije "Shandong Hi-Speed Group" o izgradnji deonice brze saobraćajnice od auto-puta Beograd-Niš (petlja Požarevac) do Golupca.


Ukupna dužina buduće brze saobraćajnice je 67,94 kilometra.

Ugovor je potpisan u zgradi Predsedništva u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kineske ambasadorke Čen Bo.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

U ime kineske kompanije ugovor je potpisao generalni direktor ogranka "Shandong Hi-Speed Group" Džang Ðiančao.

Ugovor se odnosi na projektovanje i izvođenje radova na izgradnji državnog puta 1. B reda, deonice brze saobraćajnice: auto-put E-75 Beograd-Niš (petlja „Požarevac") - Požarevac (obilaznica) - Veliko Gradište - Golubac.

"Spajamo Srbiju, cena brzog puta 337 miliona evra"

Izgradnjom brze saobraćajnice od auto-puta Beograd - Niš do Golupca spajamo Srbiju sa najlepšim delom Dunava i jednim od najlepših delova zemlje i podižemo taj kraj Srbije, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Vučić je nakon potpisivanja ugovora o izgadnji te saobraćajnice, istakao da je vrednost radova 337 miliona evra, a da će radovi biti okončani u novembru 2024. godine.

“Za tri godine ići ćemo od Beograda do Gradišta za sat vremena, do Golupca za sat i 15 minuta. Mislim da to niko nije sanjao”, rekao je Vučić.

On je rekao i da je danas važan dan, jer je ugovor potpisan posle mnogo meseci izrade idejnog projekta i borbe za što je moguće nižu cenu izgradnje puta dugog gotovo 70 kilometara.

“Spajamo Srbiju sa najlepšim delom Dunava, i sa jednim od najlepših delova zemlje, sa divnim narodom na istoku, koji smo zapostvljali ne samo 80 godina, već više od veka”, rekao je Vučić.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

On je precizirao da je ponuda kineske kompanije “Shangdong” bila 337 miliona, a prva sledeća čak 407 miliona evra, zahvalivši kineskim partenrima na dobroj, korektnoj ponudi.


“Mi ovim gradimo budućnost za požarevački kraj, ceo Braničevski, ali I Borski okrug”, rekao je Vučić i na mapi pokazao kuda će tačno proći nova brza saobraćajnica.

Ukazao je da put neće voditi uz obalu Dunava, već se put od Velikog Gradišta do Golupca skraćuje, a pritom se ide preko onih mesta koja su zaboravljena, u kojim je malo ljudi ostalo.

“Ovim im dajemo garanciju za budućnost, da možemo da dovodimo investitore, a podižemo i sve turističke kapacitete “, rekao je Vučić.

Dodao je da se time što put ne ide uz Dunav, štiti životna sredina.

Zahvalio je kineskim partenrima, ambasadorki te zemlje u Srbiji Čen Bo, kao i kineskom predsedniku Si Ðinpingu, na svoj dosadašnjoj podršci.

“Ne krijemo prijateljski odnos prema Kini, ponosimo se time i želimo da nastavimo da razvijamo našu zemlju, kao i naše bilateralne odnose”, rekao je Vučić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis