Biznis vesti

Nastavlja se jagma za vikendicama: Najskuplja ove godine prodata za 600.000 evra, a najjeftinija za 1.020

Komentari

Autor: Z. Radović / T. Krnjaić

08/09/2021

-

20:15

Nastavlja se jagma za vikendicama: Najskuplja ove godine prodata za 600.000 evra, a najjeftinija za 1.020
Nastavlja se jagma za vikendicama: Najskuplja ove godine prodata za 600.000 evra, a najjeftinija za 1.020 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle prošlogodišnjeg buma, tržište vikendica u Srbiji nastavlja da raste. U agencijama za nekretnine kažu da prodaja ide dobro, ali da je interesovanje ipak malo manje nego prošle godine, kada je epidemija virusa korona mnoge podstakla da se odluče za kupovinu kuće za odmor.

U prvih šest meseci ove godine nove vlasnike su dobile 743 vikendice, a 2019. godine, pre korone, tokom cele godine su prometovane 884 kuće za odmor. Najskuplja je prodata na Kopaniku, za 600.000 evra. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u Subotici je prometovana najjeftinija koju je kupac platio samo 1.020 evra. Ipak, veoma retko se mogu pronaći nekretnine tako male vrednosti.

Na Fruškoj gori su u odnosu na prošlu godinu cene veće za trećinu, a i poslednji izveštaj RGZ pokazuje da je Fruška gora postala raj za vikendaše. Prvih pet opština po broju prodatih nekretnina ovog tipa nalaze se na obroncima ove planine. Najviše vikendica prometovano je u Inđiji, Beočinu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Irigu. Osim na ovoj vojvođanskoj planini bile su tražene i kuće za odmor u beogradskim opštinama Grocka i Sopot, kao i u okolini Zrenjanina, Subotice, Mionicae, Valjeva i Sremske Mitrovice.

Cene diže pogled na Dunav

U agencijama za nekretnine kažu da je u proteklih godinu dana potražnja bila toliko velika da su se sve vikendice koje vrede rasprodale.

"Sada je teško naći kuću za odmor, jer ih je sve manje u ponudi. Prodaja je u usponu i potražnja je i dalje velika. Sve što je bilo dobro uglavnom je već prodato. Ponuda je zato sada slabija nego lane, a cene su za oko 30 odsto više", kaže Slobodan iz agencije za nekretnine Sunce Dunava.

profimedia

 

On napominje da je porilikom izbora mesta za odmor kupcima najvažnija lokacija, a sledeći zahtev je - pogled na Dunav.

"Sve što ima pogled na reku ima i posebnu cenu. U Slankamenu je na porodaju vikendica za 34.000 evra i bilo je njih 15 da je gleda, ali niko neće da je kupi, jer nema pogled na Dunav. A da ga ima, koštala bi bar 70.000 evra. U Čereviću i Banoštoru su na prodaju vikendice sa pogldeom za 130.000 evra", navodi Slobodan.

Najskuplja vikendica koja je u pvih šest meseci prodata u opštini Beočin koštala je 114.100 evra, dok je na teritoriji Novog Sada najskuplja koštala 99.000 evra.

Predsednik Udruženja vlasnika vikendica i salaša, Romeo Karanović objašnjava da su cene porasle, jer je potražnja veća, a napominje i da su kupci prošle i ove godine bili oni sa većim prihodima. 

"Oni neće dugo biti vlasnici vikendice. Čim se situacija normalizuje oni će krenuti da putuju, a vikendice će zarasti u korov, pa će im i cena pasti. Fruška gora je oduvek bila interesantna zbog blizine Beograda i Novog Sada. Banstol, koji se nalazi između Sremskih Karlovaca i Inđije je posebno privlačan,  jer se lako stiže do vikendice. Ove godine su bile hit i u pogledu kupovine i iznajmljivanja", kaže Karanović.

Na Zlatiboru nema vikendice ispod 100.000 evra

Na Zlatiboru je prodato samo 13 vikendica, ali tako mali broj nije ni iznenađujuć ako se uporede cene. Prema podacima RGZ, svaka koja je prodata u prvoj polovini godine koštala je više od 100.000 evra.

Primat nad vikedicama, na Kopaoniku i Zlatiboru su preuzeli apartmani, jer se svi češće u ovim planinskim centrima grade zgrade. A njih, kao kažu u agencijama za nekretnine, kupuje druga klijentela - oni koji mogu da izdvoje više novca.

TO Zlatibor/Marko Cusin

 

Apsolutni rekorder po broju prodatih apartmana je Zlatibor. Na ovoj planini su prodata 447 apartmana, što je za 50 odsto više u odnosu na sve druge turističke destinacije zajedno. Na Kopaoniku ih je prodato 125, Divčibarama 53, u Brzeću 30, Vrnjačkoj Banji 17, Velikom Gradištu 18, a na Zlataru 15.

Cene apartmana u novogradnji na Zlatiboru su u proseku oko 1.500 evra, dok je najskuplji kvadrat u prvoj polovini ove godine plaćen 2.750 evra. Oni koji žele da ulože u ovu vrsu nekretnina na Kopaoniku moraju da izdvoje više novca, jer je za kvadrat u novogradnji potrebno i do 4.860 evra, a prosečna cena kvadrata u starim zgradama košta oko 1.300 evra. Na teritoriji Brzeća, koje se takođe prostire na obroncima Kopaonika, cene su pristupačnije, pa kvadrat u novim apartmanima košta oko 900 evra, a najskuplji je plaćen 1.600 evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis