Biznis vesti

Vlada utvrdila minimalnu zaradu za narednu godinu

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2021

-

17:20

Vlada utvrdila minimalnu zaradu za narednu godinu
Tanjug/Tanja Valić - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije odlučila je danas da visina minimalne cene rada za period januar - decembar 2022. godine iznosi 201,22 dinara po radnom času (u neto iznosu), što je povećanje od 9,4 odsto u odnosu na minimalnu cenu radu u ovoj godini.

Utvrđivanje minimalne cene rada zasnovano je na poslednjim raspoloživim makroekonomskim podacima i projekcijama za naredni period.

Na sednici je doneta odluka o obrazovanju Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima sa cilem praćenja, usmeravanja i koordiniranja aktivnosti vezanih za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posledica i sprovođenja Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja na putevima.

Ovo telo će se, kroz delovanje stručnih radnih grupa, baviti i unapređenjem bezbednosti puteva, rada i efikasnosti saobraćajne policije, sudova i tužilaštava, bezbednosti dece u saobraćaju, a kroz preventivno i edukativno delovanje biće zaduženo za povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Vlada Srbije dala je saglasnost da se na osnovu faktičkog reciprociteta prihvate potvrde o potpunoj vakcinaciji protiv bolesti COVID - 19 koje izdaju nadležni organi ili ustanove Savezne Republike Nemačke, a kojom se, uz ovu potvrdu, omogućava ulazak u Srbiju bez negativnog PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV - 2 ili antigen FIA RAPID testa.

Članovi vlade usvojili su Okvirni dokument Srbije za izdavanje zelenih obveznica koje imaju za cilj obezbeđivanje finansiranja projekata koji doprinosi ekološkoj održivosti u najširem smislu.

Usvajanjem dokumenta, Srbija je postala prva država na Balkanu koja se javno izjasnila o posvećenosti promovisanja svesti o ekološko, društveno i korporativnom upravljanju projektima u oblasti ublažavanja klimatskih promena i zaštite životne sredine, a što će državi omogućiti pristup globalnim tržištima kapitala u "ESG“ formatu.

Zelene obveznice, čije se tržište poslednjih godina sve više razvija, predstavljaju relativno novi oblik finansiranja projekata u oblasti ublažavanja efekata klimatskih promena, a zahvaljujući povećanju klimatske svesti investitora i potražnji za ulaganjem u ovaj vid finansiranja.

Imajući u vidu pozitivno iskustvo iz dosadašnje saradnje, kao i činjenicu da bolje poznavanje jezika i kulture značajno doprinosi daljem učvršćivanju veza dve države, doneta je odluka o zaključivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke o Nemačkoj školi u Beogradu.

Škola će se sastojati od razreda opšteobrazovnog školskog sistema Savezne Republike Nemačke, kao i od vrtića sa predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, a delatnost će se obavljati u skladu sa pravnim propisima koji važe za nemačke škole u inostranstvu.

Polaznici će imati mogućnost da steknu srednjoškolsko obrazovanje prvog stepena nakon završenih devet, a nemačku maturu nakon završenih 12 godina obrazovanja.

Vlada Srbije utvrdila je na današnjoj sednici posebne iznose koji se plaćaju za vreme trajanja "Dečije nedelje" u 2021. godine na svaku prodatu kartu u mesnom i međumesnom prevozu u železničkom, vodnom, vazdušnom i drumskom saobraćaju, kao i na svaku prodatu ulaznicu za pozorište, bioskop, kulturne i sportske priredbe i na svaki prodat nosač zvuka sa snimljenim sadržajem. "Dečija nedelja“ organizuje se svake godine u prvoj punoj nedelji oktobra sa ciljem unapređivanja razvoja društvene brige o deci putem organizaovanja kulturnih, obrazovnih i rekreativnih manifestacija posvećenih deci, saopšteno je iz vlade.

 

Komentari (0)

Biznis