Biznis vesti

Inspektor tvrdi da mu je predsednik SO Trstenik tražio da lažira izveštaj, Atanasković: Poslednju reč će imati sud

Komentari

Autor: Zlatica Radović

20/09/2021

-

22:31

Inspektor tvrdi da mu je predsednik SO Trstenik tražio da lažira izveštaj, Atanasković: Poslednju reč će imati sud
Gerasim Atanasković - Copyright Printskrin/Youtube/TELEVIZIJA Jefimija

veličina teksta

Aa Aa

Građevinski inspektor Aleksandar Stanković i predsednik Skupštine opštine Trstenik Gerasim Atanasković podneli su prijave jedan protiv drugog zbog fizičkog napada. Stanković tvrdi da mu je Atanasković "pretio jer je doneo rešenje o zatvaranju gradilišta bespravno podignutog objekta", dok predsednik Skupštine opštine Trstenik kaže da će sud imati poslednju reč u ovom slučaju koji potresa Trstenik.

Do sukoba je došlo, kako tvrdi Stanković, jer je Atanasković tražio da inspektor preispita svoje rešenje, da otvori gradilište i da navede da je investitorka uklonila sve što je bilo nelegalno, odnosno da, kako navodi, "svojim zapisnikom lažira stanje na terenu". On navodi da je gradilište zatvorio jer su se komšije žalile na investitorku koja svoj objekat gradi na dva metra od njihovih dnevnih soba u prizemlju i da time zatvara svetlost njihovog stambenog prostora.

Čitav slučaj, kako navodi Stanković, kulminirao je 17. septembra kada je, prema rečima inspektora, predsednik Skupštine ušao u njegovu kancelariju i posle kraće rasprave ga "zgrabio za košulju i povukao ka sebi".

"On je posle verbalne rasprave izašao besan i odjednom se vratio u kancelariju zalupivši  vrata za sobom i jurišajući ka meni. Nagnuo se nad mojim stolom, uneo mi se u lice i rekao da ustanem, da mi pokaže ko je on. Ustao sam, pri čemu me je on zgrabio za košulju i povukao ka sebi, a ja sam bio primoran da se branim na svom radnom mestu i fizički sam ga izgurao iz svoje kancelarije. Tada je uzviknuo da sam gotov i da ću izgubiti posao zbog ovog, na šta sam ga ja u besu odgurao dalje niz hodnik“, priča Stanković za Euronews Srbija.

On je protiv Atanaskovića podeo krivičnu prijavu za sprečavanje službenog lica u obavljanju dužnosti, napad na službeno lice u službenim prostorijama, mobing i trgovinu uticajem.

"O svemu je obavešteno i osnovno javno tužilaštvo u Trsteniku i Više Tužilaštvo u Kraljevu. Obavestio sam i načelnika republičke građevinske inspekcije i tražio sam da se moj rad preispita i da se donese izveštaj o mom radu vezano za taj predmet. Postoji video zapis gde se vidi kako on sa strankom protiv koje ja vodim postupak ulazi kod mene u kancelariju, zatim izlazi, pa opet ulazi i, na kraju, utrčava da se obračuna samnom, te biva izbačen napolje", tvrdi Stanković.

Atanasković: Poslednju reč će imati sud

Predsednik Skupštine opštine Trstenik Gerasim Atanasković za Euronews Srbija kaže da je i on podneo prijavu protiv inspektora i ističe da ne želi da komentariše Stankovićeve optužbe, dok je postupak u toku.

"Neću ni da negiram, ni da potvrđujem. Nek institucije rade svoj posao. Poslednju reč će imati sud. Ne želim da dajem izjave, jer sam u policiji predao prijavu i sve sam ispričao. Nadležni organi u ovom slučaju rade svoj posao i ja ne želim da ometam taj postpak“, rekao nam je Atanasković.

Printskrin/Youtube/TELEVIZIJA Jefimija

Predsednik Skupštine opštine Trstenik Gerasim Atanasković

Inspektor, međutim, tvrdi da je njegova prijava lažna i ističe da predsednik Skupštine nije imao nikakvog posla u njegovoj kancelariji, a posebno napominje da je nedopustivo što je dolazio sa strankom protiv koje Stanković vodi spor.

"Kao građevinski inspektor doneo sam rešenje o zatvaranju gradilišta bespravno podignutog objekta, jer sam utvrdio da je investitorka odstupila od izdatog rešenja o rekonstrukciji objekta i obustavio sam gradnju. Pozvan sam od strane zamenika načelnika da odem u kancelariju Atanaskovića gde je bila prisutna stranka protiv koje ja vodim postupak i ispred koje sam bio omalovažavan od strane Gerasima Atanaskovića i gde se tražilo da ja obrazložim ispred nje zašto sam ja njoj zatvorio gradilište i da svoju odluku preispitam“, tvrdi Stanković.

On kaže da je, pošto je odbio da "lažira stanje na terenu i da napiše da je uklonila sve što je bilo nelegalno", u njegovu kancelariju oko 13 časova vidno besan uleteo predsednik skupštine opštine Gerasim Atanasković u pratnji stranke i da se bacio prema njemu, odnosno da ga je gađao rešenjima i pitao zašto neće da ode i da joj otvori gradilište.

Privatna arhiva

Sporno gradilište koje je bilo povod za sukob inspektora i gradskog funkcionera

"Odgovorio sam da mogu to da uradim kada me ona pismeno obavesti da je uklonila sve što je sagrađeno bez dozvole. On je tada pretećim glasom rekao da će ona to da ukloni, a da ću ja videti šta će mi se desiti psole toga. To sam shvatio kao pretnju da mogu da izgubim posao. Dozivao je mog šefa i pošto ga nije našao, vratio se i rekao da ću od sada njemu morati da podnosim izveštaj o svom radu u vezi sa ovim predmetom. Ja sam to shvatio kao trgovinu uticajem i mobing i pitao sam da ko je on da bih mu ja podnosio izveštaj, što ga je posebno razbesnelo, jer nije mogao ispred J. A. da pokaže moć položaja na kome se nalazi, pa je besan uzviknuo da će mi pokazati ko je on", tvrdi Stanković.

Predsednik Mreže inspektora Srbije: Nedopustivo

Predsednik Mreže inspektora Srbije Dragoman Paunović je za Euronews Srbija rekao da je nedopustivo da državni službenici i političari utiču na odluke inspektora.

"Pritisak na kolegu je trajao danima i to nije jedini slučaj, samo što je ovde došlo i do fizičkog obračuna. Stranka u postupku je imala civilizovane načine da odreaguje na zabranu izvođenja radova na gradilištu. Postoji žalba, pa drugostepeni postupak, tako da je potpuno nepotrebno da se meša predsednik skupštine", istakao je Paunović.

On je rekao i da je Mreža inspektora nadležnima predložila da se uvede institucija poverenika za zaštitu integriteta inspektora, koji bi štitio njihova prava.

Komentari (0)

Biznis