Biznis vesti

Prevoznici traže niže akcize na gorivo: Manji troškovi transporta ubrzali bi privredni rast

Komentari

Autor: Euronews

29/09/2021

-

07:37

Prevoznici traže niže akcize na gorivo: Manji troškovi transporta ubrzali bi privredni rast
Saobraćajna gužva - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Poslovno udruženje Srbijatransport pokrenulo je inicijativu za snižavanje akcize na evrodizel za komercijalnu transportnu privredu. Oni traže niže cene goriva za prevoznike koji poseduju licencu za obavljanje javnog prevoza putnika i stvari u domaćem i međunarodnom saobraćaju, a navode da bi to doprinelo uređenju poslovnog ambijenta i uslova poslovanja u sektoru drumskog transporta.

"Naš predlog je da nivo akciza na evrodizel gorivo za komercijalne prevoznike u transportne svrhe iznosi 39 dinara po litru. To znači da bi primenom i prihvatanjem ovakve inicijative ukupne dažbine na evrodizel gorivo i dalje bile veće od propisanih u EU, konkretnije iznosile bi 42,12 dinara po litru", navode u Srbijatransportu.

Ovakva fiskalna politika, kako dalje pojašnjavaju, bi odstupala od direktive EU za osam odsto, odnosno toliko bi bile veće dažbine države na evrodizel gorivo za javni drumski transport od onih koje se primenjuju u EU, a iznose 330 evra za 1.000 litara goriva. To bi značilo korekciju – smanjenje sadašnje akcize na evrodizel gorivo za legalne prevoznike koji obavljaju javni drumski transport za dodatnih 11,12 dinara po litru.

"Ovime bi se legalnim prevoznicima koji obavljaju javni drumski transport snizili troškovi energenata u poslovanju za 9,7 odsto, što sada predstavlja značajan problem u konkurentnosti na tržištu. Ovo predstavlja značajan efekat za bezbednost saobraćaja i benefit za korisnike usluga javnog prevoza putnika i stvari u drumskom transportu, građane i privredu", navodi se u inicijativi.

Konkurentija privreda puni budžet

Detaljna sveobuhvatna analiza efekata predloženih mera pokazuje da se ostvaruje, kako navode, direktna korist i povećanje prihoda u budžet Republike Srbije od preko 26 miliona evra na godišnjem nivou.

"Prihvatanjem ovakvih predloženih rešenja, pored evidentne koristi u budžetu, ostvarila bi se višestruka korist u smislu konkurentnosti legalne transportne privrede, podsticanja legalnog poslovanja i suzbijanja crne i sive ekonomije, kao i podsticanje razvoja društva odnosno korisnika usluga javnog transporta i opšteg kvalitetnijeg privrednog ambijenta", ističu u Srbijatransportu.

profimedia

 

Oni napominju da bi prihvatanje inicijative, podsticanje javnog transporta i korekcija fiskalne politike za legalne prevoznike bila velika šansa za dalji razvoj Srbije i podsticanje privrednog rasta.

"Suštinski, najveći benefit i korist će imati korisnici usluga transporta, privreda i društvo, jer će snižavanje troškova poslovanja prevoznika, u uslovima tržišne konkurencije, biti preneto na njih, ali će srpski transporteri biti konkurentniji. Autobuski prevoznici preko 50 odsto svojih usluga obavljaju u komunalnoj delatnosti (gradsko-prigradski prevoz) koja je subvencionisana od lokalnih samouprava – to je jedna od privrednih delatnosti koja je pretrpela ogromne gubitke u protekle dve godine, a i sada izuzetno otežano posluje" – navode u udružanju.

Kako objašnjavaju, suština je da transportna delatnost nije sama sebi cilj, već je transport u funkciji korisnika usluga, te je njegova efikasnost podsticaj razvoju proizvodnje, izvoza i standarda građana, s tim da ima i veoma veliki uticaj na cene priozvoda u maloprodaji upravo zbog učešća troškova logistike, takozvanih poslednja milja, u mikrodistribuciji.

Udruženje je inicijativu prosledilo Ministarstvu finansija, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Vladi Srbije, kao i kabinetu predsednika Srbije, predstavnicima komora i drugih strukovnih udruženja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis