Zimnica uskoro stiže na mnoge trpeze: Isplati li se da je domaćice prave ili je dobra i ona iz prodavnice
Komentari
01/10/2025
-13:17
Jesen je uveliko stigla kada je i sezona pripreme zimnice koja se tradionalno pravi u Srbiji. Recepti su se prenosili sa generacije na generaciju. Međutim, sve veći broj domaćica odustaje od tog posla jer u njega osim novca, treba uložiti i vreme i trud.
Tako je jedna 64-godišnja Beograđanka do pre dve godine pravila ajvar, kada je od toga odustala.
Ona je za Euronews Srbije rekla da je za pripremu zimnice, konkretno ajvara koji je godinama pravila, potrebno puno vremena i truda.
"Ne može više čovek da se bakće, to iziskuje puno posla i vremena. Dok se paprika opere, ispeče oljušti, ocedi pa tek onda melje i prži, to iziskuje puno vremena. Jeste da je lepša domaća, ali sada je velika ponuda zimnice po marketima i ne isplati se praviti", rekla je ona.
Ajvar je do pre dve godine pravila od 100 kilograma paprike, a pripremala ga je tri dana.
Od te količine dobije se, kaže, 30 tegli ajvara.
Kakva je računica
Sagovornica Euronews Srbija kaže da iako je odsustala od pravljenja ajvara, i dalje ostavlja u zamrzivaču pečene paprike.
Ona kaže da se na Zrenjaninskom putu početkom septembra prodavala paprika na kutiju u koju staje između 15 i 16 kilograma, a da je kilogram tada koštao 140 dinara.
Kako je ispričala, prošle godine je na pijaci u Borči kupila paprike za 150 dinara po kilogramu u istoj količini u kutiji.
"Tri kilograma paprike za jednu teglu, to je 420 dinara, a gde je tu ceo posao i uloženi trud", navodi ona.
Ona kaže da je na tezgi u Borči tih dana kilogram paprike koštao 200 dinara po kilogramu.
Euronews
Za ajvar domaćice biraju posebno lepu papriku, a sagovornica Euronews Srbija kaže da se tokom zime pojedu sve tegle domaćeg ajvara.
Kako su se kretale cene paprike u septembru
U Nišu se cena paprike kod seljaka početkom septembra kretala između 150 do 160 dinara po kilogramu, dok je kod preprodavaca bila skuplja.
Krajem septembra cena paprike na pijacama u Nišu kretala se između 100 i 200 dinara.
U Čačku je kilogram paprike koštao od 200 do 250 dinara, dok je krajem septembra oko 120 dinara.
Početkom septembra na pijacama u Novom Sadu cena paprike je bila od 80 do 350 dinara, koliko su koštale i krajem meseca.
Crvena paprika u jednom od velikih trgovinskih lanaca u Beogradu prodavala početkom septembra po ceni od 191 dinar.
Drugi veliki lanac je tokom septembra nudio ajvar na akciji, pa tako ako se kupe dve tegle, cena je oko 660 dinara, a ako se kupovala jedna tegla od 500 grama cena je bila 460 dinara.
Dobra ponuda zimnice biće i na pijacama, kao i svake godine, samo što je skuplja.
Spremile su je vredne domaćice za one koji bi da se podsete dobrog ukusa.
Komentari (0)