Biznis vesti

Ministarstvo energetike: Skok cena gasa u Evropi neće uticati na potrošače u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

15:28

Ministarstvo energetike: Skok cena gasa u Evropi neće uticati na potrošače u Srbiji
Ministarstvo energetike: Skok cena gasa u Evropi neće uticati na potrošače u Srbiji - Copyright EPA/ CLEMENS BILAN

veličina teksta

Aa Aa

Tržište gasa u Srbiji u ovom trenutku je stabilno i snabdeveno dovoljnim količinama, pa skok cena u Evropi neće uticati na stabilnost snabdevanja ovim energentom u našoj zemlji, rekao je danas pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Raša Kojčić.

"Tržište gasa u Srbiji je stabilno, obezbeđene su dovoljne količine ovog energenta i u podzemnom skladištu Banatski dvor. U toku su pregovori Srbijagasa i ruskog partnera Gasproma o novom, dugoročnom ugovoru kojim će se obezbediti stabilno snabdevanje prirodnim gasom i u narednom periodu", izjavio je Kojčić.

On je rekao da je na skok cena na evropskom tržištu uticalo nekoliko faktora

Naveo je da je zima dugo trajala, da je bilo kvarova na gasovodima kojima se ovaj energent doprema iz Rusije u zapadnu Evropu, zbog čega su skladišta gasa u evropskim državama bila gotovo prazna, ali da se to neće odraziti na stabilnost snabdevanja u Srbiji.

"Postpandemijska kriza je dovela do rasta cena gasa na evropskom i svetskom tržištu, kao i problemi sa isporukom iz Rusije ka evropskim zemljama. Osim toga, na rast cena će uticati i povećana potražnja Kine, koja želi da obezbedi dodatne količine gasa za svoju privredu", objasnio je Kojčić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis