Biznis vesti

Za priključak na gas se prijavilo 70.000 domaćinstava, ali do kraja godine će ga dobiti manje od polovine njih

Komentari

Autor: Zlatica Radović

26/08/2021

-

23:10

Za priključak na gas se prijavilo 70.000 domaćinstava, ali do kraja godine će ga dobiti manje od polovine njih
Za priključak na gas se prijavilo 70.000 domaćinstava, ali do kraja godine će ga dobiti manje od polovine njih - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Akcija jeftinijeg uvođenja gasa u domaćinstva, po ceni od 780 evra na tri godine, počela je krajem aprila, a do sada se Srbijagasu za priključak prijavilo oko 70.000 domaćinstava. U ovom preduzeću kažu da imaju kapacitet da do kraja godine priključe najviše 30.000 korisnika što znači da se do nove sezone mnogi od onih koji su se prijavili, ne mogu osloniti na grejanje na plavi energent.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović za Euronews Srbija kaže da tek očekuje veliko interesovanje građana, jer su do sada slušali samo najave, a sada su shvatili da mogu po povoljnijim uslovima da se priključe na gasnu mrežu.

"Do sada smo obradili oko 32.000 zahteva, a priključili svega oko 7.000 domaćinstava i sa ovom brojkom nismo ni sami zadovoljni, ali se nadamo da će do kraja godine na mrežu biti priključeno 25.000 do 30.000 domaćinstava", kaže Bajatović.

Prvi čovek Srbijagasa napominje da ovo preduzeće ima 69 filijala, ali da nema dovoljan broj radnika. On napominje da će se potruditi da posao ubrzaju delegiranjem dužnosti i na kompanije koje su dobile posao podizvođača radova, čiji službenici bi mogli da se uključe, da bi brže obradili zahteve i ubrzali proceduru priključivanja na distributivnu mrežu. 

Tanjug/Rade Prelić

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović

Cena priključka je 780 evra u dinarskoj protivvrednost, s tim što iznos koji odgovara PDV-u, kupac plaća avansno, u roku od tri dana od izdavanja računa. Preostali deo izmiruje u 36 jednakih mesečnih rata, od kojih prva dospeva u roku od osam dana od trenutka zaključenja ugovora, a ostale u skladu sa planom otplate. U ponudi Srbijagasa stoji da je rok za završetak radova na izgradnji gasnog priključka 90 dana od plaćanja prve mesečne rate.

Glavni preduslov da se omogući niža cena priključka bila je izmena odredaba Pravilnika o posebnoj vrsti objekata, koji je u nadležnosti Ministarstva građevine. Time je obezbeđeno ukidanje visokih taksa lokalnih samouprava koje su građanima značajno uvećavale trošak za uvođenje plavog energenta, jer su dodatno naplaćivale od 400 do 1.200 evra. To je bio glavni razlog što su mnogi odustajali od priključenja na gas, koji je na duži rok najisplativiji energent. 

U Srbiji se na gas greje tek oko 300.000 domaćinstava, a u planu je da do kraja 2022. godine na gasovod bude priključeno njih 550.000. Direktor Srbijagasa kaže da je Vojvodina već 100 odsto gasifikovana, odnosno da praktično u svakom mestu postoji mogućnost priključenja na gasnu mrežu, dok bi Beograd trebalo kompletno da bude gasifikovan do kraja 2022. godine.

Ponuda Srbijagasa ne važi za sve

Ponuda Srbijagasa, međutim, trenutno ne važi za sva domaćinstva. Vlasnici bespravno izgrađenih objekata ne mogu se prijaviti, ali Dušan Bajatović veruje da će se to uskoro promeniti. On podseća da su resorni ministri, a i predsednik Aleksandar Vučić najavili novi propis koji će omogućiti da najveći broj nelegalnih objekata može da dobije gas, jer većina njih već ima vodu i struju.

profimedia

 

Mnogi građani su zbunjeni, jer očekuju da se u svim gradovima sada mogu prijaviti za priključak na gas pod istim uslovima, ali Danica Nedić predsednica Stručnog udruženja za distribuciju prirodnog gasa ističe da uslovi o kojima priča Dušan Bajtović važe samo za domaćinstva u opštinama i gradovima u kojima postoji mreža Srbijagasa.

"U mnogim gradovima, poput Sremske Mitrovice, postoje lokalna javna preduzeća koja su gradila svoje distributivne mreže i potpuno su nezavisna od Srbijagasa. Oni imaju svoje ponude za građane koji žive na teritoriji koju pokrivaju i cene nisu iste kao kod Srbijagasa, niti uslovi za priključak za 780 evra",objašnjava Nedićeva i dodaje da je u Sremskoj Mitrovici cena otprilike tolika već godinama, ali da ne postoji mogućnost plaćanja na 36 rata, već na najviše 12 meseci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis