Poslednji dan 19. Sajma etno hrane i pića: Proizvođači zadovoljni odzivom posetilaca
Komentari
07/12/2025
-18:32
Poslednji dan 19. Sajma etno hrane i pića održava se danas na Beogradskom sajmu, a učesnici i proizvođači su ocenili da je manifestacija odlična prilika za promociju domaćih proizvoda i upoznavanje sa kupcima, ističući da su zadovoljni odzivom posetilaca tokom trajanja manifestacije.
Na ovogodišnjem sajmu predstavilo se više od 300 proizvođača, a izbor proizvoda je bio veliki - od mesnih proizvoda, domaćih rakija i vina, pa sve do ručno pravljenih stvari, poput igračaka, garderobe i narodne nošnje.
Izlagač Slađan Petrović Fraće iz Kučeva vodi seosko domaćinstvo ''Kod Fraćeta'', a na ovogodišnjem sajmu dobio je priznanje i izjavio da na njihovom štandu posetioci mogu da probaju tradicionalnu hranu i piće.
''Kod nas se sve radi domaće i tradicionalno. Kako su naši preci radili, tako radimo i mi'', dodao je on.
Jovan Petrović iz Pirota učestvovao je na sajmu ispred mlekare ''Piroćanci'', koja se bavi proizvodnjom kačkavalja po tradicionalnoj recepturi i rekao da je svim izlagačima najvažnije da se njihovi proizvodi ispromovišu, kako bi bili više vidljivi i uspostavili kontakte sa kupcima.
Posebnu pažnju privukao je štand Danijele Domanović iz sela Lisice u opštini Lučani u Moravičkom okrugu, koja se bavi se heklanjem igračaka - ručno rađenim, od vunice i pamučnog konca, a igračke su antialergijske.
''Najviše volim da učestvujem na sajmovima, jer onda ljudi uživo mogu da vide šta radim'', dodala je ona.
Ivana Rajković iz Ivanjice, koja se bavi proizvodnjom kozijeg sira, istakla je da je zadovoljna odzivom posetilaca na ovogodišnjem sajmu.
''Ja sam zaista zadovoljna. Ljudi su dobro reagovali na moje proizvode, i to mi je najbitnije zapravo, jer sam tek počela sa svim ovim'', dodala je ona i istakla da će se prijaviti i sledeće godine.
Tanjug/ANA PUNKOVIĆ
Latinka Pavlović iz opštine Blace rekla je da njeno gazdinstvo proizvodi rakije i likere.
''Imamo kruške, imamo trešnje, dunju, pravimo i likere'', dodala je ona i istakla da u okviru svog gazdistva ima i baštu i plastenike sa povrćem.
Biljana Vujčić iz mesta Josanica, koja se bavi proizvodnjom džema, izjavila je da je ove godine dobila diplomu od organizatora sajma za proizvodnju džema.
''I prethodnih godina sam dobijala diplome, tako da eto, svake godine po jednu diplomu dobijam i zadovoljna sam'', dodala je ona.
Na ovogodišnjoj manifestaciji predstavilo se više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda, dok mali proizvođači uglavnom nastupaju na zbirnim štandovima, u organizaciji Privredne komore Srbije i njenih regionalnih ogranaka, Zadružnog saveza Srbije i Beograda, gradskih uprava i udruženja.
Manifestacija afirmiše tradicionalne proizvode kao prvorazredne tržišne i izvozne artikle, koji treba da postanu i nezaobilazni element turističke ponude.
Radi se o proizvodima sa zaštićenim geografskim poreklom ili onima čija se zaštita preporučuje.
Cilj je utemeljenje robne marke etno proizvoda, odnosno brendiranje tradicionalnih proizvoda.
U sklopu manifestacije održane su i dodele nagrada i priznanja, a glavna nagrada dodeljena je mlekari "Naša Zlatka" iz Čajetine za kompletnu paletu proizvoda.
Manifestacija se održava od 4. do 7. decembra na Beogadskom sajmu, u hali 2.
Posetioci su imali priliku da upoznaju veliki broj proizvođača autentičnih, ručno rađenih proizvoda, pripremljenih po tradicionalnim receptima, najčešće od organski gajenih sirovina.
Komentari (0)