Biznis vesti

Deklarisanje i kontrola kvaliteta domaćeg mesa u Srbiji: Potrošači će konačno znati šta kupuju

Komentari
Euronews Serbia

Autor: Euronews Srbija

11/12/2025

-

19:00

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji se uskoro očekuje donošenje uredbe o deklarisanju mesa i mesnih prerađevina, koja će potrošačima omogućiti da jasno prepoznaju poreklo i kvalitet proizvoda koje kupuju. Ova tema posebno je aktuelna s obzirom na to da je domaće stočarstvo u ozbiljnoj krizi, a tržište je preplavljeno uvoznim mesom, često bez jasnog označavanja.

Agroekonomista Milan Prostran ističe da će uredba pomoći regulisanju tržišta i povećati transparentnost za kupce. 

"Potrošači treba da znaju šta je domaće, a šta je iz uvoza. Danas možete u velikim trgovinskim lancima kupiti teletinu koja je uvežena iz Holandije ili Danske, a to nije jasno istaknuto na deklaraciji. Nova pravila će to promeniti“, objašnjava Prostran.

On dodaje da je stočarska proizvodnja u Srbiji prepolovljena u poslednjih nekoliko decenija. Goveda su smanjena sa 1,6 miliona na oko 700.000, dok je broj svinja sa 4,5 miliona pao na oko 2,3 miliona. 

"Kroz veći broj proizvodnje po grlu ne može se kompenzovati smanjen broj životinja. Naša zemlja je nekada bila veliki izvoznik mesa, sa razvijenim kvalitetnim sistemom proizvodnje, ali danas smo daleko od toga", ističe Prostran.

Euronews Srbija

 

Glavni izazovi domaćih proizvođača, prema njegovim rečima, uključuju visoke cene stočne hrane, uništene reprocentre i neobuhvatnost malih farmi, koje čine oko 70 odsto poljoprivrednih gazdinstava, a često nisu uključene u sistem subvencija i podrške proizvodnji.

Nova uredba predviđa jasnu i vidljivu deklaraciju na mesu, koja će označavati da li je proizvod domaći ili uvezen, da li je zamrznut ili svež, kao i datum proizvodnje i druge karakteristike bitne za potrošače. 

"Deklaracija će pomoći potrošačima da razlikuju domaće od uvezenog mesa i sveže od zamrznutog, što je ključno za očuvanje zdravlja i kvaliteta hrane na trpezi", objašnjava tehnolog Srđan Đorđević.

On dodaje da veterinarska inspekcija u saradnji sa tehnolozima kontroliše higijenu pogona, dokumentaciju i poreklo životinja, dok se kontinuiranim mikrobiološkim ispitivanjima sprečavaju moguće zloupotrebe.

"Evropski standardi kontrole i deklarisanja mesa primenjuju se i kod nas, jedina razlika može biti u opremi i infrastrukturi", naglašava Đorđević.

Euronews Srbija

 

Prostran zaključuje da promocija domaćih proizvoda i podrška domaćim proizvođačima nije samo pitanje kvaliteta hrane, već i očuvanja privrednih potencijala i samoodrživosti poljoprivrede. 

"Zemlje koje imaju dovoljno hrane imaju i prednost u stabilnosti i sigurnosti. Srbija ima potencijal, ali moramo više brinuti o domaćem stočarstvu i omogućiti potrošačima da znaju šta kupuju", ističe Prostran.

Uvođenje uredbe o deklarisanju mesa i mesnih prerađevina predstavlja korak ka većoj transparentnosti tržišta i jačanju domaće proizvodnje, a potrošačima će doneti sigurnost i bolji uvid u kvalitet proizvoda koji stižu na njihove trpeze.

Više o ovoj temi pogledajte u video prilogu na početku teksta.

Komentari (0)

Biznis