Biznis vesti

Pojedine britanske kompanije možda neće raditi zbog visoke cene gasa

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2021

-

13:26

Pojedine britanske kompanije možda neće raditi zbog visoke cene gasa
Pojedine britanske kompanije možda neće raditi zbog visoke cene gasa - Copyright AP/Pavlo Palamarchuk

veličina teksta

Aa Aa

Britanski najveći proizvođači, uključujući i proizvođače čelika, stakla, keramike i papira, upozorili su vladu da bi mogli biti prisiljeni da obustave proizvodnju ako se nešto ne preduzme u vezi sa visokim cenama gasa.

Veleprodajne cene gasa ove godine u Evropi su porasle za 400 odsto, delimično zbog niskih zaliha i velike potražnje iz Azije, što je izvršilo poseban pritisak na energetske industrije, piše Rojters.

Šefovi industrija razgovarali su u petak sa ministrom poslova Kvasijem Kvartengom, ali su rekli da su oni završeni bez trenutnih rešenja.

"Ako vlada ne preduzme ništa, u osnovi ono što ćemo videti za sektor čelika su sve više pauze u proizvodnji u određeno doba dana i te pauze će biti sve duže", rekao je generalni direktor "UK Steel", Geret Stejs.

David Dalton iz Britanskog udruženja proizvođača stakla rekao je da su neke kompanije samo danima bile udaljene od obustave proizvodnje.

Nakon sastanka sa liderima industrijeu petak, Kvartengovo odeljenje reklo je da je odlučno da obezbedi konkurentnu budućnost brtanskim energetskim intenzivnim industrijama.

U saopštenju je rečeno da je "obećao da će nastaviti blisko sarađivati sa kompanijama u narednim danima kako bi odatno razumeo i pomogao u ublažavanju uticaja povećanja troškova sa kojima se preduzeća suočavaju".

Međutim, neki zakonodavci unutar vladajuće Konzervativne stranke žele više da se učini za energetske industrije.

"Voleo bih da vidim veću podršku vlade industiji u kratkom roku kako bismo bili sigurno da ih nećemo izgubiti iz Engleske i da ne odvraćamo od daljih ulaganja", rekao je Endru Bridžen.

Nedostatak radnika nakon Bregzita pogoršan globalnim opterećenjem pandemijom korona virusa, poremetio je britanske lance snabdevanja za sve, od goriva i živine do vode u bocama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis