Kad praznična gozba udari po džepu: Koliko će ove godine koštati namirnice na stolu Evropljana
Komentari
22/12/2025
-09:06
Božićni i novogodišnji praznici vreme su koje se najčešće povezuje sa poklonima, porodičnim okupljanjima i, vrlo često, preteranim uživanjem u hrani. Porodice širom Evrope često već nedeljama unapred počinju da nabavljaju praznične đakonije za božićnu trpezu, a ove godine će ponovo morati dublje da zavuku ruku u džep kako bi pokrile dodatne troškove.
Namirnice poput mesa, jaja i čokolade ponovo su poskupele, što dodatno opterećuje kućne budžete evropskih potrošača.
Euronews je "sankama" obišao Evropu kako bi proverio sa kakvim se računima zemlje suočavaju prilikom pripreme tradicionalne praznične trpeze.
Grčka: Cene skočile za više od 15 odsto u odnosu na 2024. godinu
Očekuje se da će troškovi za potrošače u Grčkoj za bogatu božićnu trpezu biti znatno viši — između 16 i 20 odsto skuplji u odnosu na prošlu godinu, pokazuje istraživanje Generalne federacije potrošača (INKA).
Studija se odnosi na božićnu trpezu za četiri osobe i ne uključuje troškove osnovnih namirnica i potrepština poput ulja, limuna, jaja, električne energije, dekoracije ili sveća, koji, čak i prema veoma velikodušnoj proceni, mogu ukupni iznos uvećati za najmanje 10 evra.
Cena mesa zabeležila je rast od 12 do 18 odsto, dostižući 15 do 17 evra po kilogramu, uz procene da bi mogla porasti i do 20 evra.
Jagnjetina i jaretina, koje grčki potrošači često biraju u odnosu na druge vrste mesa, skuplje su za 15 do 18 odsto u poređenju sa prošlom godinom, dok je svinjetina poskupela za 10 do 12 odsto.
Sir beleži sličan rast cena od 10 do 12 odsto, dok je cena ulja porasla čak za neverovatnih 60 odsto, usled smanjene proizvodnje.
Ove godine se očekuje da trošak po osobi za porodicu od četiri člana iznosi oko 186 evra, što je porast u odnosu na 156 evra za iste proizvode prošle godine.
Prema najnovijim podacima Eurostata, inflacija hrane u novembru bila je viša od opšte inflacije, iznoseći 3,1 odsto u poređenju sa 2,5 odsto u istom mesecu prošle godine.
Španija: Tradicionalna božićna trpeza skuplja ove godine
Cene tradicionalnih božićnih namirnica u Španiji porasle su za 5,1 odsto u odnosu na 2024. godinu, a proizvodi poput jamon-a, raznog mesa i iberijskog morskog ploda dostigli su rekordne nivoe.
Inflacija i rast cena izazvan ptičijim gripom doveli su do značajnog poskupljenja prosečne kupovine. Tipična božićna večera koštaće oko 44 evra po osobi.
Govedina je poskupela za 18 odsto u odnosu na 2024. godinu, sa cenama koje su dostigle 27 evra po kilogramu za biftek i 55 evra za rebarca. Tradicionalna praznična perad, poput ćuretine, prodaje se po ceni od 9 do 12 evra po kilogramu, a očekuje se da cene i dalje rastu.
Michaela Jílková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia
Što se kupovina odlaže, to su troškovi veći, zbog čega mesari preporučuju da se meso kupi na vreme i vakumira.
Riba i morski plodovi suočavaju se sa sličnom situacijom, jer nestašice podižu cene. Prodavci ribe upozoravaju da riba koja danas košta 40 evra po kilogramu do 24. decembra može dostići cenu između 80 i 90 evra.
Ove godine Španci će u proseku potrošiti oko 800 evra za Božić, što je 100 evra više nego prošle godine, prema istraživanju Udruženja potrošača i korisnika.
Čak 52 odsto Španaca očekuje da će potrošiti više nego što su prvobitno planirali za prazničnu sezonu. Oni koji planiraju proslavu dočeka Nove godine očekuju dodatnih 73 evra po osobi.
Portugal: Cene čokolade rastu, ali ulje je jeftinije
Portugalsko Udruženje za zaštitu potrošača (DECO) procenjuje da će korpa osnovnih božićnih proizvoda početkom decembra koštati u proseku 54,35 evra. Ovaj iznos predstavlja rast od 2,8 odsto u poređenju sa istim periodom 2024. godine. Proizvodi koji su najviše doprineli povećanju cena su čokolada, jaja, ćuretina i bakalar.
Što se cena tiče, veliki bakalar po kilogramu ove godine koštaće 16,71 evra u odnosu na 12,84 evra prošle godine, ćuretina će iznositi 5,70 evra po kilogramu u poređenju sa 4,33 evra pre godinu dana, dok jaja ove godine koštaju više od 2 evra po pakovanju, u odnosu na 1,53 evra prošle godine.
Proizvod koji je zabeležio najveći rast cena je čokolada, koja je dostigla 4,07 evra po pakovanju u odnosu na 1,86 evra prošle godine. S druge strane, ekstra devičansko maslinovo ulje pojeftinilo je za 34,6 odsto, koštajući 6,65 evra za 750 ml u poređenju sa 10,17 evra prošle godine.
Italija: Praznici 9 odsto skuplji nego prošle godine
Italijani će prema procenama italijanskog udruženja potrošača (Codacons) potrošiti oko 3,1 milijardu evra na tradicionalnu božićnu večeru i ručak, pri čemu su pojedini proizvodi zabeležili značajan rast cena.
Kakao je poskupeo 21,1 odsto u odnosu na prošlu godinu, kafa 18,8 odsto, čokolada 9,3 odsto, a jaja 7,7 odsto. Sir i mlečni proizvodi skuplji su za 6,4 odsto, dok je cena mesa porasla za 5,8 odsto.
Troškovi božićnog ručka ili večere u restoranu iznose oko 440 miliona evra.
Posebno je zanimljivo pitanje darivanja poklona među Italijanima. Ove godine značajno je opao procenat onih koji će poklanjati nakit, koji je u Italiji uobičajen poklon, jer su cene nakita u proseku porasle za 26,3 odsto u odnosu na prošlu godinu usled naglog rasta cena zlata.
Na vrhu liste proizvoda koji će se najverovatnije poklanjati tokom praznika ove godine, nakon nezaobilaznih dečjih igračaka, su odeća i modni dodaci, zatim elektronika i hrana.
Ukupno, Italijani će ove godine potrošiti 9,5 milijardi evra na poklone, 3,1 milijardu evra na prazničnu trpezu, 15 milijardi evra na putovanja i 440 miliona evra na večere u restoranima.
Francuska: Niži troškovi za božićnu trpezu
Prema ICI franceinfo, prosečna božićna korpa za 2025. godinu košta 155,30 evra, što predstavlja blagi pad drugi uzastopni put. Najznačajnije poskupljenje odnosi se na kutije čokolade, koje su poskupele za 22 odsto u odnosu na prošlu godinu, prema istraživanju sprovedenom u saradnji sa NielsenIQ.
Edmund Kijonka / Česká ilustrační fotografie / Profimedia
Ove godine božićna korpa košta 1,77 evra manje nego 2024. godine, prema studiji ICI (ranije France Bleu) i franceinfo u saradnji sa NielsenIQ.
Nakon perioda visoke inflacije, cene blago padaju drugi uzastopni put, uprkos poskupljenju čokolade.
Božićna korpa, koja se sastoji od 12 prazničnih proizvoda (ćuretina, foie gras, dimljeni losos, sladoled, šampanjac itd.), koštala je 157,07 evra 2024. godine. Ove godine cena je pala za 1,1%. Ipak, u periodu od tri godine (2022–2025) cena ove korpe porasla je za 10,39 evra, odnosno 12%.
Prema NielsenIQ, cene se nikada neće vratiti na nivo pre 2022. godine, uprkos naglom usporavanju inflacije.
Na primer, omiljeni francuski foie gras (pašteta) košta 8,7 odsto manje nego prošle godine (17,91 evra za teglu od 180 grama), ali je u periodu od tri godine i dalje skuplji za 2 odsto. Ćuretina je možda najzanimljiviji primer: cena joj je ove godine porasla samo 0,2 odsto, ali je u poslednje tri godine skočila za 15 odsto.
Nemačka: Nemci ove godine više troše... ali ne na hranu
Prema anketi Shopfully u saradnji sa Yougov sprovedenoj u Nemačkoj u novembru, finansijska opreznost ključna je odlika planiranja Božića 2025. godine.
Anketa pokazuje da više od polovine Nemaca planira da potroši najviše 200 evra na poklone, obroke i dekoracije zajedno.
Njih 27 odsto planira da potroši manje od 100 evra, 23 odsto očekuje da će potrošiti između 100 i 200 evra, dok samo 7 odsto planira da potroši više od 600 evra.
Zanimljivo je da samo pet odsto želi da smanji troškove božićne večere, što sugeriše da ona i dalje ostaje cenjena tradicija.
Kao i u većini zemalja Evrope, inflacija je pogodila prehrambeni sektor u Nemačkoj, pri čemu su cene većine proizvoda rasle za više od 2 odsto svakog meseca.
Nemački ekonomski institut je prošle godine izračunao cenu krompir-salate sa kobasicama za četiri osobe u svim regionima zemlje između 7,52 i 7,81 evra. Verzija sa majonezom bila je nešto skuplja od verzije sa sirćetom i uljem. Svako ko želi da pripremi božićnu gusku može očekivati cenu između 18 i 22 evra po kilogramu.
Poljska: Istorijsko smanjenje troškova Božića
U Poljskoj se podaci prikupljaju u izveštaju Poljskog udruženja banaka pod nazivom "Božićni novčanik Poljaka". Međutim, ovde nije reč samo o trošku božićne večere, već o više od dva dana proslave, jer se u Poljskoj praznik počinje na Badnje veče i završava 26. decembra uveče.
Unsplash/Jed Owen
U tom kontekstu, Poljska nudi jeftiniji Božić, jer se očekuje da će svaki građanin ove godine potrošiti jedan odsto manje, što i nije veliki procenat, ali u poređenju sa ostatkom Evrope predstavlja značajnu razliku.
Procena troškova božićne korpe (uključujući hranu, poklone, gorivo, jelku itd.) za četvoročlanu porodicu iznosiće ove godine 3.655,30 PLN (€862), što je smanjenje u odnosu na 2024. godinu, kada je vrednost korpe bila procenjena na 3.804,90 PLN (€901).
Smanjenje troškova uglavnom je posledica jeftinijeg goriva i nižih troškova pripreme porodičnih okupljanja; odeća i frizerske usluge će ove godine u proseku koštati 1.147 PLN (€271), što je 148 PLN (€35) manje nego prošle godine, dok će pun rezervoar goriva koštati 348 PLN (€82), u poređenju sa 394 PLN (€93) u 2024. godini.
Dobre vesti stižu i kada je u pitanju meni za Badnje veče. Šaran, koji je sastavni deo božićne tradicije, trenutno košta 117 PLN (€27,7) za 2 kg, u poređenju sa 140 PLN (€33,17) u 2024. godini, što pripreme za božićnu večeru čini nešto lakšim.
Cene mnogih osnovnih proizvoda, poput putera, jaja i hleba, ostaju stabilne.
Iako su cene nekih proizvoda smanjene, određene kategorije hrane i dalje donose veće troškove. Druga hrana, uključujući meso i kobasice, kao i druge osnovne namirnice na božićnoj trpezi, poskupela je na 1.050 PLN (€248) u poređenju sa 1.003 PLN (€237) u 2024. godini.
Mađarska: Vlada ograničila cene božićnih proizvoda
Mađarska vlada je ove godine odlučila da ograniči cene osnovnih božićnih proizvoda, posebno hrane, kako bi kontrolisala konačne troškove praznika za građane.
Inflacija hrane u novembru iznosila je 3,2 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, a mađarske vlasti su ograničile cene proizvoda uključujući mleko, brašno, krompir, pileća prsa i druge.
Mađari tradicionalno biraju jedno od sledećih jela za prazničnu trpezu: riblju čorbu sa paprikom, pohovani svinjski odrezak sa krompirom, punjeni kupus (verovatno najikoničnije jelo) i desert beigli, rolatu od kvasnog testa sa orasima ili makom.
Za pripremu sva četiri jela potrebno je potrošiti 78,19 evra na sastojke.
Turska: Inflacija pogađa domaćinstva i prazničnu trpezu
U Turskoj agregirani podaci nisu dostupni, ali prvo istraživanje pokazuje da će praznična trpeza za četiri osobe koštati 153,14 evra, što iznosi 38,29 evra po osobi.
Konačan iznos možda deluje mali u apsolutnim ciframa, ali treba napomenuti da prosečna mesečna plata u Turskoj iznosi manje od 700 evra.
Cene proizvoda pokazuju da ćuretina dostiže približno 7 evra po kilogramu, jagnjeći kotleti su blizu 15 evra, dok kobasice koštaju 14,94 evra po kilogramu.
Tradicionalni desert, naravno, prednjači baklava, koja ove godine košta 19,92 evra po kilogramu.
Komentari (0)