Biznis vesti

Senat SAD odobrio povećanje javnog duga, čeka se još odluka Predstavničkog doma

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2021

-

20:55

Senat SAD odobrio povećanje javnog duga, čeka se još odluka Predstavničkog doma
Senat SAD odobrio povećanje javnog duga, čeka se još odluka Predstavničkog doma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnički dom američkog Kongresa trebalo bi danas da odobri zakonski predlog, prethodno usvojen u Senatu, kojim se podiže granica javnog duga tako da federalna vlada može da se zadužuje do 28,9 biliona dolara, bar do početka decembra.

Očekuje se da Demokrate, koje imaju tesnu većinu u donjem domu Kongresa, usvoje povećanje granice zaduživanja za 480 milijardi dolara, ali će se za nekoliko nedelja suočiti sa novim rokom za podizanje limita za dug da bi se izbeglo da vlada dođe u situaciju da ne može da plaća račune.

U to vreme ističe i privremeni budžet za finansiranje vladinih agencija, pa će Kongres morati da spreči i njihovo delimično zatvaranje, prenosi Glas Amerike.

Senat je prošle nedelje glasao za podizanje gornje granice granice duga, dok Republikanci pokušavaju da tu meru povežu sa planovima predsednika Džoa Bajdena za usvajanje dva zakonska predloga, za ulaganje u infrastrukturu i socijalne usluge.

Za predlog zakona o podizanju granice zaduživanja je, uz demokrate, glasalo 11 republikanskih senatora. Sekretarijat za finansije, bez akcije Kongresa, od 18. oktobra više neće biti u mogućnosti da otplaćuje dug. Međutim, lider republikanske manjine Mič Mekonel rekao je da neće podržati novo povećanje limita u decembru.

Republikanci u Predstavničkom domu su najavili da će glasati protiv te mere. Za vreme Trampove administracije granica zaduživanja podizana je tri puta uz podršku Demokrata, uprkos tome što su se oni protivili republikanskom predlogu zakona o smanjenu poreza i pojedinim budžetskim merama bivšeg predsednika, uključujući i izgradnju zida na granici sa Meksikom. Sve te mere su doprinele povećanju duga, prenosi Rojters

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis