Fokus

Bajden potpisao zakon, izbegnuto delimično zatvaranje federalnih institucija

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

08:20

Bajden potpisao zakon, izbegnuto delimično zatvaranje federalnih institucija
Bajden potpisao zakon, izbegnuto delimično zatvaranje federalnih institucija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je zakonski predlog o privremenom finansiranju vlade do 3. decembra koji je Kongres prethodno usvojio, čime je izbegnuto delimično zatvaranje federalnih institucija i nastavljeno finansiranje vlade.

"Postoji još mnogo toga što moramo učiniti, ali usvajanje ovog zakona nas podseća da je saradnja dve stranke moguća i daje nam vreme da usvojimo dugoročno finansiranje kako bi naša vlada funkcionisala i radila za američki narod”, navodi se u Bajdenovom saopštenju objavljenom nakon potpisivanja zakona, a prenosi agencija AP.

Predlog zakona je prvo odobren u Senatu sa 65 glasova za i 35 protiv, a zatim i u Predstavničkom domu gde je imao podršku 254 članova, dok je 175 bilo protiv.

Osim nesmetanog rada američke Vlade, predlog o njenom privremenom finansiranju predviđa pomoć od 28,6 milijardi dolara područjima koja su pretrpela posledice prirodnih nepogoda i požara, a uključen je i novac od 6,3 milijarde dolara za izbeglice iz Avganistana.

Od 1980. godine, američka federalna vlada "zatvorena" je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu, a ovo je bilo prvo potencijalno zatvaranje vlade u mandatu predsednika Džozefa Bajdena.

Demokrate odložile glasanje o infrastrukturnom planu

Demokratski lideri u Predstavničkom domu američkog Kongresa odložili su planirano glasanje o zakonu o infrastrukturi u vrednosti od 1.000 milijardi dolara.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi je kasno sinoć odložila planirano glasanje o tom zakonu, što je, kako ocenjuje "Gardijan" svojevrstan poraz za demokrate nakon "pobune" liberalnih demokrata, koji su uskratili podršku sve dok se ne postigne sveobuhvatni dogovor o širem zakonu o socijalnoj politici.

Naime, oni žele da paket o socijalnoj potrošnji vredan 3.500 milijardi dolara ide "ruku pod ruku" sa infrastrukturnim planom.

Očekuje se da će demokrate danas nastaviti pregovore o infrastrukturnom zakonu kojim bi se finansirala modernizacija puteva, mostova, luka i unapređenje šireg pristupa širokopojasnom internetu.

Američki Kongres je ranije juče usvojio zakonski predlog o privremenom finansiranju vlade do 3. decembra, kojim je izbegnuto delimično zatvaranje federalnih institucija.

Komentari (0)

Svet