Fokus

Postignut kompromis u Senatu o podizanju limita na dug SAD

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2021

-

18:21

Postignut kompromis u Senatu o podizanju limita na dug SAD
Postignut kompromis u Senatu o podizanju limita na dug SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer saopštio je danas, u jutarnjim satima po američkom vremenu, da je postignut dogovor u tom domu Kongresa o kratkoročnom podizanju gornje granice duga nakon višesatnih razgovora sa liderom republikanaca Mičom Mekonelom.

"Imam dobre vesti. Postigli smo dogovor o povećanju gornje granice duga na dva meseca, do početka decembra, i nadamo se da ćemo to usvojiti već danas", rekao je Šumer u Senatu.

Taj dogovor dozvoljava da se dug poveća za 480 milijardi dolara, prenosi CNBC pozivajući se na izvore upoznate s razgovorima, što je iznos za koji je Ministarstvo finansija procenilo će mu omogućiti da izmiruje obaveze do 3. decembra.

Dug se povećava na oko 28,8 biliona dolara

Trenutni nacionalni dug SAD-a je oko 28,4 biliona dolara, a shodno pomenutom dogovoru moći će da se poveća na oko 28,8 biliona.

Izjava vođe demokrata u Senatu usledila je samo dan nakon što je lider republikanske manjine Mekonel ponudio da se nađe rešenje za izlazak iz ćorsokaka, kako bi se sprečila preteća blokada rada vlade i posledični ekonomski pad. Očekuje se da će Senat glasati o predlogu Šumera i Mekonela kasnije danas.

Republikanci i demokrate su u sukobu već nedeljama povodom zahteva vlade da Kongres do 18. oktobra usvoji povećanje ili suspendovanje ograničenja za zaduživanje države. Ministarstvo finansija je procenilo da će nakon tog roka ostati bez sredstava za izmirivanje finansijskih obaveza zemlje.

SAD nikada nisu kasnile s plaćanjem svojih dugova, a većina ekonomista predviđa da bi to dovelo do recesije i lomova na finansijskim tržištima.

Akcije na Vol Stritu su nakon izjave Šumera porasle, poguravši industrijski indeks Dau DŽons naviše za 530 bodova, dok je indeks S&P 500 ojačao za 1,4 posto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet