Biznis vesti

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije: Smanjenje deficita značajan uspeh, budžet da bude transparentniji

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2021

-

12:42

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije: Smanjenje deficita značajan uspeh, budžet da bude transparentniji
Pavle Petrović - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je danas da je smanjenje deficita rebalansom republičkog budžeta za ovu godinu na 4,9 odsto značajan uspeh i dobra mera, ali je ukazao i da bi budžet trebalo da bude transparentniji. Petrović je rekao da je planirani deficit za 900 miliona evra manji nego što je predviđeno rebalansom u aprilu ove godine, a razlog tome je, kako kaže, rast prihoda.


"Kao što je ministar Siniša Mali govorio to se dešava zbog rasta prihoda, porasli su poreski prihodi, a to pripisujemo oporavku privrede i rastu zaposlenosti i plata u privatnom sektoru”, rekao je Petrović na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije.

On je dodao da Fiskalni savet procenjuje da će privredni rast biti u iznosu od 6,5 do 7 odsto. Takođe, ukazao je i da je na povećanje prihoda uticala i veća inflacija koja je u septembru iznosila 5,7 odsto.

"Rast prihoda omogućava i povećanje rashoda, predviđeno je povećanje rashoda od 800 miliona evra, od toga polovina ide u prave namene, odnosno namenjeni su investicijama u infrastrukturi”, rekao je Petrović.

Petrović je kazao da Fiskalni savet to podržava i pozdravlja, ocenjujući da će to imati dodatni efekat na privredni rast.

"Ono sa čime se ne slažemo, to je da je rebalansom uneto i ovih 20 evra koji se dele svima i naknadno 3.000 dinara za one koji su vakcinisani. To će biti zajedno oko 200 miliona evra i naš stav je da pomoć treba davati, ali ciljano, onima kojima stvarno treba, tada bi oni mogli da dobiju i više, a uslov za to je da se formiraju socijalne karte, krovni zakon je donet. Nadamo se da će u tom pravcu nešto biti učinjeno", rekao je Petrović.

Kaže da se zamerka odnosi i na to što i dalje postoji netransparentnost, odnosno da je Fisklani savet pronašao 1,3 milijardi evra za koje "nije potpuno precizno rečeno za koje namene idu”.

Petrović je primetio i da se budžetske rezerve ne koriste za one stvari za koje su predviđene.

To je, kaže, stavka koja treba da se koristi za rashode koji ne mogu da se predvide, dok se tri četvrtine, oko 120 miliona evra koristi za nešto što se može planirati.

Preporuka za vas

U javnom sektoru fali 10.000 ljudi, ali to ne znači da on već nije glomazan: Situacija najlošija sa zdravstvenim radnicima i inspektorima

Komentari (0)

Biznis