Biznis vesti

Predlog budžeta za 2022. sutra pred Vladom Srbije - povećanje minimalne zarade, plata u javnom sektoru i penzija

Komentari

Autor: Tanjug / TV Pink

02/11/2021

-

12:56

Predlog budžeta za 2022. sutra pred Vladom Srbije - povećanje minimalne zarade, plata u javnom sektoru i penzija
E-Stock/Dušan Milenković - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se predlog budžeta za 2022. godinu sutra naći pred Vladom Srbije i da je njime, između ostalog, predviđeno povećanje penzija, plata i minimalne zarade, kao i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

"Planirali smo povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, pri čemu će zaposleni u zdravstvu, vojsci i socijalnim službama dobiti povećanje od oko osam odsto, a ostali oko sedam procenata, što je u proseku oko 7,3 odsto", rekao je Mali gostujući na TV Pink.

Podsetio je da će minimalna zarada od 1. januara biti veća za 9,4 odsto i da će iznositi 35.012 dinara, čime se podstiče rast i ostalih zarada.

"Projektovali smo da će prosečna zarada u Srbiji do kraja godine biti 618 evra i to obećanje ispunjavamo“, rekao je Mali.

Naveo je i da su budžetom planirana sredstva za kapitalne investicije u iznosu od 486 milijardi dinara, što je više nego bilo kada ranije. Mali se osvrnuo i na rebalans budžeta koji je usvojen prošle sedmice i podsetio da imamo neuporedivo bolji rezultat nego što je planirano.

"Za 10 meseci ove godine imamo deficit u budžetu od 98 milijardi dinara, a planirali smo 300 milijardi, što znači da je mnogo bolji rezultat nego što smo planirali", rekao je Mali.

Podsetio je da su planirana i velika ulaganja u sport i izgradnju sportskih objekata, kao i da će biti uložena znatna sredstva i za rekonstrukciju Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, kao i za domove zdravlja širom Srbije. Ministar je istakao da će sutra biti potpisan ugovor o početku izgradnje infrastrukture na Makiškom polju sa kineskom kompanijom "Power China".

"U narednih 10 do 15 dana ćemo krenuti sa radovima na izgradnji prve linije metroa. Ona će biti gotova i u funkciji 2028. godine, a 2030. godine druga linija koju ćemo početi da gradimo 2023. godine", rekao je Mali.

Dodao da će Beograd imati tri linije metroa, koje će u potpunosti biti sinhronizovane i povezane sa postojećom mrežom BG voza, čime će se unaprediti saobraćaj u glavnom gradu. Prema njegovim rečima uskoro kreću i pripremni radovi na izgradnji infrastrukture za Nacionalni stadion.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis