Biznis vesti

Istorijski potez "Ubera" - Kompanija dozvolila vozačima da se organizuju u sindikat

Komentari

Autor: Jutarnji list/ Times

29/05/2021

-

13:47

Istorijski potez "Ubera" - Kompanija dozvolila vozačima da se organizuju u sindikat
Istorijski potez "Ubera" - Kompanija dozvolila vozačima da se organizuju u sindikat - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Uber zvanično je priznala sindikat GMB koji predstavlja 70.000 Uberovih vozača u Velikoj Britaniji. Ovaj potez neki nazivaju "istorijskim". Naime, to je prvi put da je Uber priznao sindikat koji predstavlja njihove radnike bilo gde u svetu. Očekuje se da je to prvi korak do boljeg položaja njihovih radnika, jer će odsad imati bolju poziciju za pregovore sa svojim poslodavcem. Kompanija koja je u biznisu taksiranja, ali čiji vozači nisu klasični taksisti, objavila je da je to učinila sa ciljem da vozači dobiju još jači glas unutar kompanije.

Međutim, smatra se da je pre svega reč o pokazatelju da se stvari unutar tzv. gig ekonomije menjaju nakon što su kompanije iz tog specifičnog sektora godinama tvrdile da "tradicionalna radnička prava" ne idu ruku pod ruku s fleksibilnim radom.

"Preokret je omogućila odluka Vrhovnog suda od pre tri meseca u kojoj stoji da Uber nije u pravu kad svoje vozače klasifikuje kao samostalce koji ne zaslužuju osnovna prava radnika. Uber je posle te presude u martu objavio da će vozače u UK tretiratii kao "radnike" koji imaju pravo na minimalnu dnevnicu, plaćen godišnji odmor i pristup penzinom osiguranju. Slične kompanije, Bolt i Ola, nisu sledile taj primer", piše Times.

Predstavnici sindikata GMB moći će da regrutujui članove iz Uberovog centra za korisničku podršku, ali i da predstavljaju vozače koji su otpušteni iz kompanije. Sindikat će se s Uberovim direktorima sastajati svaka tri meseca kako bi raspravljali o problemima vozača i osigurali sigurnost radnika dok koriste aplikaciju.

Unsplash

 

GMB je ovim potezom ostvario značajnu pobedu. Reč je o sindikatu koji pripada najvećim Uberovim kritičarima. Sindikat je prošle godine optužio kompaniju da se ponaša kao da "smo u dobu Čarlsa Dikensa" i da mere koje propisuje ne pripadaju današnjem poslovnom svetu.

Uber trenutno pokušava da poveća broj svojih vozača. Do kraja godine nadaju se da će okupiti 90.000 vozača u Ujedinjenoj Kraljevini kako bi odgovorili na pojačanu potražnju koja se očekuje nakon što se ukinu restrikcijske mere vezane za pandemiju. Nadaju se da će tako, beneficijama, privući nove radnike, i da će biti bolja opcija kao poslodavac u odnosu na konkurenciju

Godinama se žale na uslove rada

Mik Riks, iz GMB-a je istakao da  je dogovor ogroman korak napred prema pravednijim radnim uslovima za milione ljudi.

"Ovo je istorija" poručio je Riks. Naime, radnici Ubera godinama se žale na radne uslove u Uberu i sličnim kompanijama novog doba. Nakon što je britanski Vrhovni sud 2016. godine doneo presudu u korist tužitelja Ubera, bilo je sudskih tužbi i u drugim zemljama. Sud u Francuskoj priznao je pravo vozaču Ubera da ga moraju smatrati zaposlenim radnikom, a Evropska unija zbog velikih kritika na račun "eksploatatorskih gig ekonomija" razmatra nova pravila kako bi zaštitila radnike u tim industrijama. Slična bitka odvija se i preko bare, u domovini Ubera i sličnih kompanija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis