Privreda

Uprava carina spremna za primenu Sporazuma sa Velikom Britanijom

Komentari

Autor: Zlatica Radović

19/05/2021

-

15:08

Uprava carina spremna za primenu Sporazuma sa Velikom Britanijom
Uprava carina spremna za primenu Sporazuma sa Velikom Britanijom - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Novi Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Srbije i Velike Britanije sutra stupa na snagu, a iz Uprave carina saopštavaju da su spremni za njegovu primenu. Za privrednike obe zemlje ovo praktično znači povratak kontinuitetu poslovanja kakav je bio pre izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, jer je novi Sporazum fokusiran na očuvanje ranijih veza uspostavljenih u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, formiranje zone slobodne trgovine, očuvanje povlašćenih uslova u trgovini i njenu dalju liberalizaciju.

"U informacioni sistem carinske službe implementirane su sve izmene predviđene novim sporazumom, koje se uglavnom odnose na količinska ograničenja za uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda, u skladu sa Uredbom o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2021. godinu", navode u Upravi carina.

Šta Srbija izvozi u Britaniju

Oni ističu i da će stupanje na snagu ovog sporazuma omogućiti nesmetanu dvosmernu trgovinu u interesu kompanija i potrošača obe države, a prisustvo većeg broja britanskih kompanija u Republici Srbiji svakako će dati dodatni podsticaj njenom ekonomskom razvoju i napretku.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku proizvodi koji su se najviše izvozili iz Srbije u Veliku Britaniju zaključno sa oktobrom 2020. godine su spoljne pneumatske i gume za putničke automobile, setovi provodnika za paljenje za vozila, cirkulacione pumpe za grejne sisteme i slično.

Na listi proizvoda koje Srbija prodaje Britancima su i rude olova i koncentrati, maline i ostalo voće, kao i delovi za sedišta, od ostalih materijala.  Za isti period uvezeno je robe u vrednosti od 194 miliona evra, što je minimalno povećanje, za 1,1 odsto u poređenju sa oktobrom 2019. godine.

EPA-CLAUDIO PERI

 

Proizvodi koji su se najviše uvozili, u prvih deset meseci 2020. godine su lekovi, delovi ostalih gasnih turbina, motori za avione, paljenje svećicom, novi automobili, šipke i profili od legura nikla i ostala jedinjenja plemenitih metala. 

Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da je za period januar – septembar 2020. godine, vrednost izvoza usluga Srbije u Veliku Britaniju iznosila 373 miliona vra, dok je vrednost uvoza usluga iz Velike Britanije bila 237 miliona evra. U ovom periodu, Velika Britanija se našla na trećem mestu po vrednosti razmene usluga sa Srbijom iza Nemačke i SAD.

Komentari (0)

Biznis