Evropa

Britanci dugo čekali popuštanje mera: Uskoro počinju sa radom restorani, barovi, hoteli...

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2021

-

13:59

Britanci dugo čekali popuštanje mera: Uskoro počinju sa radom restorani, barovi, hoteli...
Britanci dugo čekali popuštanje mera: Uskoro počinju sa radom restorani, barovi, hoteli... - Copyright EPA/GEORGI LICOVSKI

veličina teksta

Aa Aa

Zahvaljujući efikasnom programu imunizacije protiv korone, Britanija je ovih dana konačno ostavila iza sebe mesece pod strogim epidemiološkim merama.

Od ponedeljka svi restorani i barovi u Engleskoj mogu ponovo da se otvore uz određene mere predostrožnosti, kao i hoteli, pozorišta i muzeji, a Britanci će moći ponovo da zagrle svoje prijatelje i porodicu uz ublažavanje pravila socijalnog distanciranja koja važe još od početka pandemije, prenosi AP.

To je najveći korak ka ponovnom otvaranju zemlje, nakon što su se smanjili slučajevi kovid 19 infekcije, koja je u ovoj zemlji odgovorna za 128.000 smrtnih slučajeva, što je najveći broj preminulih u Evropi.

Broj smrtnih slučajeva zbog korone sveli su se poslednjih dana na jednocifrene brojeve, što je daleko od januarskih, kada je zabeleženo i do 1.477 dnevno, tokom zastrašujućeg drugog talasa izazvanog britanskim sojem virusa.

Novi slučajevi opali su u proseku na oko 2.000 dnevno, u poređenju sa skoro 70.000 koliko ih je bilo tokom zime.

Kada se Londonski naučni muzej ponovo otvori sledeće nedelje imaće neke nove artefakte, prazne bočice sa vakcinom, komplete za testiranje i druge predmete prikupljene tokom pandemije, koji će biti predstavljeni na novoj postavci kovid-19, ali Britanija nije još uvek spremna da koronavirus pošalje u muzej, jer novih slučajeva još uvek ima.


Bez obzira na dobru vakcinaciju, na pomolu su nove brige zbog porasta slučajeva indijskog soja, nakon što je detaljna studija u Engleskoj otkrila da ona postaje sve rasprostranjenija.

U planu testiranje od vrata do vrata

Zdravstvene vlasti su spremne da preduzmu dalje akcije, koje bi uključivale i testiranje od vrata do vrata u najteže pogođenim oblastima.


Jedan od odgovora koji se razmatra je pomeranje datuma za drugu dozu vakcine za određene grupe kako bi se povećala zaštita, a za sada se imunizacija sprovodi uglavnom na osnovu uzrasta, a trenutno se vakcinišu oni oko 40 godina starosti.

Do ove nedelje, gotovo 38 miliona ljudi, što je približno 68 odsto odrasle populacije primilo je prvu dozu, a njih 19 miliona je u potpunosti imunizovano sa obe doze.

Stručnjaci kažu da je Nacionalna zdravstvena služba, jedna od najpoštovanijih institucija u zemlji, u stanju da lako identifikuje one koji su u najvećem riziku, jer su gotovo svi registrovani kod lokalnog lekara opšte prakse, a takva infrastruktura, u kombinaciji sa vladinim ranim obezbeđivanjem potrebnih vakcina bila je ključna da se postigne povoljnija epidemiloška situacija.

Uspešna strategija

Mnogi širom sveta bili su skeptični prema odluci Britanije da odloži drugu dozu vakcine do 12 nedelja kako bi se ona obezbedila za veći broj ljudi, ali ta strategija je donela velike koristi.

Stručnjaci smatraju da ako zemlja bude u stanju da sprovede program revakcinacije kasnije u toku ove godine i ako ljudi ostanu oprezni, može da se očekuje da se situacija sa kovid-19 u potpunosti normalizuje do 2022. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa