Društvo

Tiodorović: O proslavama se može razmišljati u junu i julu ako padne broj novozaraženih

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

14/05/2021

-

09:17

Tiodorović: O proslavama se može razmišljati u junu i julu ako padne broj novozaraženih
Tiodorović: O proslavama se može razmišljati u junu i julu ako padne broj novozaraženih - Copyright TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

O svim vrstama proslava – svadbama, rođendanima, krštenjima, maturama može se razmišljati u junu i julu, ali samo pod uslovom da se smanji broj novozaraženih na dnevnom nivou i da se poveća obuhvat vakcinacijom, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona Branislav Tiodorović.

On je za Euronews, uoči sednice Kriznog štaba, rekao da je dobro što se posle uskršnjih praznika broj novozaraženih ne povećava, ali da nije dobro što brojke ne padaju brže.

“Bilo bi dobro da se broj novozaraženih smanjuje brže, a da se u što kraćem roku vakciniše što više ljudi. Ono što vidimo kao broj testiranih i zaraženih na dnevnom nivou nije sve. Ima mnogo mladih ljudi, sa dobrim imunitom koji nemaju posebne znake oboljenja, ne osećaju se lose i  ne testiraju. Testiraju se samo oni koji imaju problem, koji znaju da su bili u kontaktu ili oni koji putuju negde”, pojasnio je Tiodorović.

Kaže da je najveći pritisak za popuštanje mera iz invent industrije, da se da zeleno svetlo za organizovanje svadbi, krštenja, rođendana...

“Moramo biti strpljivi, da vidimo kako će se situacija dalje rešavati. Ukoliko bude padao broj novozaraženih, a obuhvat vakcinacijom bude veći onda ćemo u junu i julu  moći da razmišljamo o svim vrstama proslava”, naveo je epidemiolog.

Sednica Kriznog štaba

Na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba kaže da će se razgovarati o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, kao i šta će biti cilj u narednom period.

Napominje da je cilj da broj novozaraženih prvo padne ispod 1.000 (što je već danas postignuto), a zatim ispod 100.

“To nije nemoguće, ako bi se svi ponašali kako treba i vakcinisali se što više. Možemo doći do toga. Za to nam ne treba više od mesec i po, eventualno dva meseca. Moramo da obezbedimo da nam kampanja bude raširenija, argumentovanija, da ljudi mogu da pitaju sve što ih interesuje I da dobiju odgovor”, pojasnio je Tiodorović.

Govoreći o organizovanju festivala, rekao je da podržava da se organizuje EXIT, ali da se obezbedi da svi koji dolaze budu vakcinisani, svi iz  menadžmenta, obezbeđenje, tehnička služba.

“Sa druge strane moramo da poštujemo ljudska prava, da ljudima koji nisu mogli da prime vakcinu iz zdravstvenih razloga i onima koji su protiv vakcinacije kažemo da moraju imati antigenski, brzi test, PCR. Ako sve to možemo da obezbedimo, onda zašto se ne bi organizovao festival. Ali uvek se zapitajmo jesmo li sposobni da sve to obezbedimo”, zaključio je Tiodorović.

Komentari (0)

Srbija