Biznis vesti

Čadež nakon sastaka privrednika: Cilj da ubrzamo protok robe, usluga i kapitala

Komentari

Autor: Tanjug

04/11/2021

-

12:14

Čadež nakon sastaka privrednika: Cilj da ubrzamo protok robe, usluga i kapitala
Čadež nakon sastaka privrednika: Cilj da ubrzamo protok robe, usluga i kapitala - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija, Albanija i Severna Makedonija će formirati Implementacioni savet kako bi se ubrzao protok robe, usluga, ljudi i kapitala i zaživeo sistem jedinstvenih radnih dozvola za građane tri države početkom 2022. godine, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.


Čadež je formiranje ovog saveta najavio nakon sastanka lidera Srbije, Albanije i Severne Makedonije sa privrednicima regiona i Atlanskog saveta, a u okviru inicijative „Otvoreni Balkan", saopštila je PKS.

"Dogovorili smo se da dodatno ubrzamo ovaj proces i formiramo savet u kome će biti predstavnici Privredne komore i resorni ministri tri države. Svake nedelje će clanovi saveta izveštavati lidere tri zemlje o tome šta je urađeno i šta još mora da se uradi", rekao je Čadež.

On je istakao da je bitno da kompanije koje posluju u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji imaju u sve tri države jednak tretman i mogućnosti za poslovanje.

"Privrednicima je bilo važno da imaju otvoren razgovor sa liderima Srbije, Albanije i Severne Makedonije o tome kako da se ubrza protok robe, usluge i kapitala kroz ove tri zemlje", rekao je predsednik PKS.

Na sastanku su učestvovali predstavnici 22 holding kompanije koje posluju u svim zemljama inicijative Otvoreni Balkan. One zapošljavaju oko 50.000 radnika u celom regionu i imaju godišnji obrt veći od cetiri milijarde evra.

Čadež je naveo da je važno da do narednog susreta privrednika i predstavnika tri države u Tirani sledeceg meseca bude rešen problem međusobnog priznavanja fitosanitarne i veterinarske dokumentacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis