Biznis vesti

Tvit Ilona Maska izazvao burne reakcije: "To da li najbogatiji čovek na svetu plaća porez ne treba da zavisi od ankete"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/11/2021

-

12:37

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ilon Mask je opet skrenuo pažnju na sebe objavama na Tviteru. Ovog vikenda pitao je svoje pratioce da li bi trebalo da proda 10 odsto svojih akcija u kompaniji "Tesla", i to zbog toga, što se mnogo priča o takozvanim nerealizovanim dobicima kao sredstvu za izbegavanje poreza. 

Reč je komplikovanoj ekonomskoj priči, po kojoj Ilon Mask zapravo nema platu, već zarađuje od akcija koje poseduje i dobiti na te akcije. U anketi na Tviteru učestvovalo je više od tri miliona Maskovih pratilaca, od kojih je skoro 58 odsto glasalo da bi on trebalo da proda akcije, dok je 42 odsto bilo "protiv". 

Njegova najava da će možda prodati 10 odsto akcija je uzrokovala pad na berzi već u petak. To znači da je njegov dobitak koji bi trebalo da bude oporezovan u tom trenutku manji od 28 milijardi dolara. Znači da je toliko zaradio od akcija. Porez na najveće dobitke je prilično visok, i iznosio bi oko 15 milijardi dolara.

Već je reagovala frankfurtska berza, na kojoj su akcije "Tesle" pale za osam odsto. 

"Tesla" je 2020. godine prodala 500.000 električnih vozila. Ove godine će taj broj biti gotovo 900.000. Poređenja radi, u prošloj godini, "Tojota" je proizvela i prodala 9.500.000 vozila, ali "Tesla" i dalje vredi tri puta više od "Tojote". 

Pozivi Masku da plati porez

Kontroverzno tvitovanje Ilona Maska izazvalo je brojne reakcije na društvenim mrežama. Mnogi su kritikovali milijardera i njegov, kako su ocenili, pokušaj da izbegne plaćanje poreza. 

Profesor Univerziteta Berkli Rober Rajš kaže da je Mask običan "tviter trol" i najbogatija osoba na svetu koja bi trebalo da plati porez. Dodao je da je njegovo bogatstvo premašilo 200 milijardi dolara, a da prosečnom američkom radniku treba više od četiri miliona godina da zaradi toliko. 

"Za sve to vreme Mask plaća manje federalnog poreza na dohodak od prosečnog američkog radnika. Da li mislite da je to pošteno?", upitao je profesor. 

Reagovao je i senator iz Oregona Ron Vajden koji je poručio da to da li najbogatiji čovek na svetu plaća porez ne bi trebalo da zavisi od rezultata ankete na Tviteru. 

Ilon Mask se prošle godine preselio u Teksas, koji nema državni porez na lični dohodak, ali se prihod o kome se govori odnosi na period dok je živeo u Kaliforniji. Blumbergov indeks milijardera govori da Ilon Mask ima bogatstvo od 326 milijardi dolara. Drugi na listi je Džef Bezos sa 192 milijarde, a treći Bernar Arno sa 167 milijardi.

Komentari (0)

Biznis