Biznis vesti

Počela gradnja brze pruge i na delu od Novog Sada do Kelebije, vrednost ugovora 1,16 milijardi dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

22/11/2021

-

15:30

Počela gradnja brze pruge i na delu od Novog Sada do Kelebije, vrednost ugovora 1,16 milijardi dolara
Počela gradnja brze pruge i na delu od Novog Sada do Kelebije, vrednost ugovora 1,16 milijardi dolara - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas, na obeležavanju početka radova na izgradnji druge deonice brze pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju, od Novog Sada do Subotice i granice sa Mađarskom kod Kelebije, da takvi projekti menjaju izgled naše zemlje i predstavljaju ključnu promenu, kao i da simbolizuju napredak Srbije.

On je tokom prezentacije buduće brze pruge zajedno sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom SIjartom rekao da Srbija dobija modernu prugu za 21. vek i da će oživeti okolna mesta.

"Ovi projekti menjaju stvari i predstavljaju ključnu promenu i dokaz su da smo uspeli", naglasio je Vučić.

Tanjug/Rade Prelić

 

Kaže da će u Novom Sadu biti izgrađena velika i moderna železnička stanica za brzu prugu i da će ona mnogo toga promeniti u Vojvodini, gde su tokom devedesetih i dvehiljaditih godina zatvorene gotovo sve fabrike.

Vučić je dalje poručio da sada treba sve obnoviti i da sada građani mogu da vide u Novom Sadu i Vojvodini kako stalno niču velelepne fabrike.

"Danas smo požurili i jurimo da to vreme nadoknadimo i preteknemo one koji su pre bili uspešniji od nas. Hvala Sijartu na mudrom govoru. Tačno je da se snalazimo i imamo pragmatičan i racionalan pristup sa Kinom i Mađarskom, ali bih dodao da osim takvog pristupa osećamo iskreno prijatlejstvo i bratstvo sa ovim narodima. Da nije bilo Orbana i Sijarta, mi ne bismo imali ovako dobre odnose, osećamo mnogo više od pragmaticnog pristupa od kojeg imamo samo interese", naglasio je Vučić.

Sijarto je danas poručio da će ova pruga doprineti  značaju odnosa Mađarske i Srbije, a to znači nova radna mesta kao i da je cilj da se dva glavna grada ovih zemalja dodatno približe.  On je naglasio da će Mađarska uskoro početi izgradnju svoje deonice pruge i jajavio da bi radovi trebalo da budu završeni do 2025. godine.

Na današnjoj ceremoniji pored predsednika Srbije Aleksandar Vućić, ministara spoljnih poslova Mađarske Peter SIjarto i ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo prisustvovali su i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Inače, pruga Novi Sad - Subotica duga je 108,2 kilometra, a vrednost ugovora je 1,16 milijardi dolara. Projekat obuhvata rekonstrukciju i modernizaciju železničkih čvorova Novi Sad, Vrbas i Subotica. 

Zbog izvođenja radova, železnički saobraćaj između Novog Sada i Subotice biće obustavljen u proleće 2022. godine i u tom periodu vozovi će ići alternativnim pravcima preko Bogojeva i Sombora, odnosno preko Zrenjanina i Sente. Planirani završetak radova je novembar 2024. godine.

 

 

"Brojevi zaraženih od korone padaju, ne mislim da nam trebaju nove mere"

Nakon današnje ceremonije, odgovarajući na pitanja novinara Vučić je rekao da brojevi zaraženih od koronavirusa u Srbiji padaju, kao i da ne misli da su nam potrebne nove mere.

"Što se tiče zaraženih tiče brojevi padaju, i nemamo problema u bolnicama sa tim. Ne mislim da su nam potrebne nove mere, ali uvek sam spreman da saslušam stručni tim i da razgovaramo. Da li ćemo imati pogoršanje u januaru, martu ili aprilu to ne mogu da znam. Ono na čemu insistram je da moramo da vakcinišemo što veči brojh ljudi. Očekujem još bolju situaciju u narednih sedam i deset dana, ali za dalju budućnost ne znam. Najsporije nam brojke padaju u Beogradu i Novom Sadu", rekao je Vučić.

"Kurtijeve izjave su samo početak, nisam reagovao na njih"

Upitan da prokomentariše to što to niko iz EU nije reagovao povodom izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija o ujedinjenju KiM sa Albanijom, Vučić je naglasio da treba obratiti pažnju da takve izjave daje neko ko je funkcioner i ukazuje na to da svaka politička reč ima težinu. 

"Nisam želeo da reagujem, ali premijerka Brnanić jeste i pitala EU hoće li da kaže nešto ovim povodom. NIje reč o bilo kome, već o premijeru koji preti direktno ujedinjenjem sa Albaninjom. Pitao sam jednog ambasadora, sa kim sam se satao tokom vikenda: "Šta bi bilo da ja nešto slično izjavim za ujedinjenje sa nekom drugom teritorijom?", kazao je Vučić.

On je rekao da je Viola fon Kramon verovatno pomenuta jer je "lakmus papir za antisprko a neretko i anticivilacijsko ponašanje".

"Nema o čemu se nije oglasila o Srbij. Ali, iako je zadužena za Prištinu, nije joj palo na pamet da kritikuje ideje Kurtija, i to govori o namerama prema Srbiji. Mi ćemo imati još problema po tom pitanju", istakao je Vučić.

Podsetimo, Kurti je nedavno izjavio da bi na referendumu glasao za ujedinjenje sa Albanijom samo ako bude predstavljen na demokratski način, ali da to nije prioritet u ovom mandatu njegove Vlade.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis