Biznis vesti

Vesić: Budžet Beograda za 2022. godinu iznosiće 150 milijardi dinara

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2021

-

16:51

Vesić: Budžet Beograda za 2022. godinu iznosiće 150 milijardi dinara
Goran Vesić - Copyright Tanjug/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Budžet Beograda za 2022. godinu iznosiće 150 milijardi dinara ili 1,358 milijardi evra, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"To je rekordni budžet u istoriji Beograda i dokaz da se grad dobro razvija. On je rezultat povećanja prihoda od poreza i doprinosa na zarade", rekao je Vesić na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Vesić je pozvao sve građane Beograda da, kao i prošle godine, upute svoje predloge za realizaciju budžeta grada za sledeću godinu.

Tako će od danas do 8. decembra građani moći da na sajtu Skupštine grada dostave svoje predloge o načinu trošenja budžeta, rekao je Vesić dodajući da je prošle godine od 10.040 predloga građana usvojena trećina.

On je istakao da je budžet za sledeću godinu dokaz kako se razvija privreda u prestonici.

"U Beogradu je 2014. bilo zaposleno 559.000 ljudi, dok je danas taj broj 750.000. Imamo manje od 60.000 nezaposlenih. Prosečna plata 2014. bila je 473 evra, dok je danas više od 700 evra", naglasio je Vesić.

On je istakao i da je Beograd jedina lokalna samouprava koja je ispunila cilj koji je postavila Vlada Srbije da do 2025. preko 70 odsto dece ide u predškolske ustanove, kao i da u njima više nema lista čekanja.

"Dug grada do kraja godine biće smanjen na 280 miliona evra. Naše finansije su stabilne. Imamo novca da ulažemo u najvažnije projekte", poručio je Vesić.

Kao najvažniji projekat za sledecu godinu Vesić je izdvojio metro, gradsku i prigradsku železnicu.

"To je suštinski najveći projekat u istoriji Beograda u 21. veku", ocenio je Vesić.

Podseća i da će se raditi i fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, Ostružnici i Obrenovcu, 521 kilometar kanalizacione mreže za Obrenovac, Barajevo, Lazarevac, Sopot i Mladenovac, linijski park na Dorćolu, rekonstrukcija Muzeja grada Beograda i Muzeja afričke umetnosti.

"Kupujemo 100 novih zglobnih autobusa, raspisujemo tender za kupovinu 80 novih trolejbusa. Do kraja godine će biti potpisan ugovor između Ruske Federacije i Vlade Srbije kojim ćemo dobiti 50 novih tramvaja. Time će 80 odsto od ukupnog broja tramvaja na ulicama biti potpuno novo", najavio je Vesić.

On je dodao da će biti rekonstruisana Deveta beogradska gimnazija, osnovna škola u Batajnici, ambulante u Pudarcima i Kamendolu, kao i dom zdravlja u Železniku.

Sledi i izgradnja kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, kao i fabrika za preradu otpadnih voda trebalo bi da počne da se gradi u februaru.

Zamenik gradonačelnika posebno je istakao da je 5 odsto budžeta grada za sledeću godinu namenjeno kulturi.

"Malo ko u regionu ili svetu može da se pohvali takvim podatkom. Time pokazujemo da možemo da ulažemo ne samo u infrastrukturu već i u kulturne i duhovne vrednosti", poručio je Vesić.

Reditelj Darijan Mihajlović je podsetio da je ovim budžetom planirana rekonstrukcija jednog od kultnih beogradskih pozorišta, Omladinskog pozorišta "Dadov".

"Veoma sam zadovoljan što će u ovoj godini početi rekonstrukcija ovog kultnog beogradskog pozorišta", rekao je Mihajlović.

Konferenciji za novinare u Starom dvoru prisustvovali su i građani čije su ideje prihvaćene prilikom donošenja budžeta za 2021.godinu.

Dušan Kragulj sa Vračara izrazio je zadovoljstvo što u toj opštini više nema lista čekanja u vrtićima, pošto je prihvaćena njegova ideja da se izgradi novi vrtić.

Takođe, prihvaćena je inicijativa Danila Pešića iz Zemuna koji je tražio da se rekonstruiše Zemunski kej, kao i Uroša Chirića iz Lazarevca koji je ukazao na problem sa parking mestima u toj opštini.

Danas se taj problem rešava izgradnjom modernih podzemnih garaža u Lazarevcu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis