Biznis vesti

Istekao rok za prijavu za dodatnih 20 evra: Novac na račun građana u narednih sedam dana

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2021

-

10:10

Istekao rok za prijavu za dodatnih 20 evra: Novac na račun građana u narednih sedam dana
Istekao rok za prijavu za dodatnih 20 evra: Novac na račun građana u narednih sedam dana - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Za dodatnih 20 evra pomoći prijavilo se 99.157 građana Srbije, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i naveo da će pomoć biti isplaćena 7. decembra penzionerima, a 8. i 9.decembra ostalim građanima.

Mali je rekao da je juče istekao rok za prijavu za 20 evra za građane koji se nisu prijavili za pomoć od 30 plus 30 evra koju je država isplatila u maju i novembru.

"Ovim završamo sa isplatom iz paketa pomoći. To je bila važna mera, jer smo zadržali optimizam među građanima, a s druge strane građani nisu umanili potrošnju, što je važno za ekonomiju", rekao je Mali za TV Pink.

Penzionerima isplaćeno i dodatnih 50 evra

Podsetio je da je penzionerima isplaćeno i 50 evra u septembru, kao i da su nezaposleni dobili 60 evra pomoći.

"Svako obećanje koje smo dali, u dinar i dan smo ispunili. To je slika jake i stabilne države koja ima novca da pomogne. Rezultat u novembru nam je mnogo bolji nego što smo planirali, tako da ćemo imati mnogo manji deficit od projektovanog.

Podsetio je da je Zavod za statistiku objavio da je u trećem kvartalu stopa rasta 7,7 odsto, a za prva tri kvartala 7,6 odsto.

"Sigurno ćemo ići na stopu rasta od preko 7 odsto i imaćemo najbolji rezultat u u Evropi kada je u pitanju kumulativni rast BDP, a nikada se nije desilo da Srbija tako pobeđuje u ekonomiji i da daje primer mnogo razvijenima od nas", rekao je Mali.

Tanjug/Ministarstvo finansija, Pixabay, Euronews/Printscreen

 

Izgradnja metroa je ekonomski zamajac

Istakao je da dodatni ekonomski zamajac za zemlju daje i izgradnja beogradskog metroa navodeći da će prva linija metroa biti završena i potpuno u funkciji do 2028.godine, a druga linija do 2030.godine.

Mali je rekao da se izgradnjom metroa ne rešavaju samo ekološki problemi i saobraćajne gužve , već je to novi zamajac za još veći i brži rast ekonomije.

Komentarišući kritike što se linija metroa gradi od Železnika do Mirijeva, Mali je rekao da su neki imali ideju da metro bude samo u centru grada i dodao da su urađene ozbiljne studije o razvoju metroa i naveo da je u špicu najveći protok ljudi, oko 9.000 na potezu od Železnika preko Sajma ka Mirijevu i Karaburmi.

"Tako smo i koncipirali prvu liniju, francuska kompanija Ežis je napravila više od 60 metroa u svetu. Ozbiljno smo pristupili tome i ideja nam je da na pravi način izgradimo i prvu, drugu treću liniju metroa", rekao je Mali.

Naglasio je da se istovremeno razvija i šinski sistem u Beogradu navodeći da će biti izgrađeno više od 30 km novih pruga za liniju BG  voza i više od 40 tramvajskih šina.

"Njihova povezanost pokriće celu teritoriju Beograda i doprineti efikasnijem saobraćaju, manjim gužvama i manjem zagađenju vazduha", rekao je Mali.

Tanjug/Tara Radovanović

 

U toku izgradnja deset autoputeva

Govoreći o infrastrukturnim projektima u Srbiji, ministar je kazao da se trenutno gradi 10 autoputeva i brzih saobraćajnica, da će od proleća biti puštena u rad brza pruga Beograd-Novi Sad, kao i da se radi brza pruga od Novog Sada do Subotice. Mali je rekao da plate i penzije rastu iz meseca u mesec i dodao da će do 2025.godine u Srbiji prosečna plata biti 900 evra, a penzije više od 400 evra.

"Ispunjavamo obećanja, trpimo sve napade, ali dajemo sve do sebe kako bismo ispunili te ciljeve. Ponosan sam na sve što smo uradili, ima još mnogo toga, ali mislim da smo na dobrom putu", naveo je Mali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis