Biznis vesti

Na prelazu Preševo potpisan protokol između carinskih administracija Srbije i Severne Makedonije

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2021

-

17:43

Na prelazu Preševo potpisan protokol između carinskih administracija Srbije i Severne Makedonije
Na prelazu Preševo potpisan protokol između carinskih administracija Srbije i Severne Makedonije - Copyright Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

Danas je na graničnom prelazu Preševo potpisan Protokol o međusobnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta za sigurnost i bezbednost (AEOS) između carinskih administracija Srbije i Severne Makedonije.

To je još jedan značajan iskorak u realizaciji inicijative "Otvoreni Balkan", koju snažno predvode lideri tri zemlje predsednik Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, a čiji je cilj obezbeđivanje slobodnog kretanje roba i usluga i radne snage unutar tržišta zemalja članica Otvorenog Balkana.

Protokolom su uređena sva tehnička pitanja i stvoreni uslovi za konačnu primenu ranije potpisanog sporazuma dve vlade od 1. janura sledeće godine.

Protokol je u ime Srbije potpisao direktor Uprave carina Branko Radujko, a u ime Severne Makedonije Protokol direktorka carinske administracije Slavica Kutirov.

Realizacijom Sporazuma kompanije koje su stekle status Ovlašćenog privrednog subjekta za sigurnost i bezbednost u svojoj zemlji u jednoj zemlji uživaće iste prednosti pojednostavljenog i brzog carinskog postupka i u drugoj zemlji.

"Ovim dodatno skraćujemo vreme za carinske procedure, značajno ubrzavamo protok roba, privrednim subjektima smanjujemo troškove poslovanja i omogućavamo im da svoje robe pod istim uslovima plasiraju na značajno većem tržištu, a istovremeno podstičemo jačanje konkurentnosti privreda naših zemalja", naveo je Radujko i dodao da su potpisanim Protokolom uređene sve pojedinosti i tehnička pitanja važna za praktičnu primenu Sporazuma.

Uprava Carina

 

Status Ovlašćenog privrednog subjekta može da stekne samo kompanija koja je prošla veoma strogu proveru od strane carinske administracije svoje zemlje i da ispunjava niz domaćih i međunarodnih standarda, kao i da ulaže velika sredstva u razvoj sopstvenih, u najvećoj meri bezbednosnih kapaciteta.

Zahvaljujući tome, reč je o kompanijama koje raspolažu kapacitetom da preuzmu na sebe deo carinskih kontrola i na taj način postanu partner carinskim administracijama i državi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis