Biznis vesti

Brnabić: Inicijativa Otvoreni Balkan ključna za prosperitet celog regiona

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

24/11/2021

-

16:17

Brnabić: Inicijativa Otvoreni Balkan ključna za prosperitet celog regiona
Brnabić: Inicijativa Otvoreni Balkan ključna za prosperitet celog regiona - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Za Srbiju su, pored osnovnog spoljnopolitičkog prioriteta evropskih integracije, jednako važni regionalna bezbednost, stabilnost i prosperitetni region, što donosi inicijativa Otvoreni Balkan, izjavila je danas Premijerka Ana Brnabić na konferenciji "Otvoreni Balkan - Put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona".

"Mi smo relativno mali region i nestabilnost bilo gde u njemu će bez sumnje loše uticati na bilo koga od nas. Srbija je mogo toga uradila u poslednjih sedam godina. Ima neke od najboljih ekonomskih rezultata u Evropi, otvorili smo uprkos korona krizi 60.000 novih radnih mesta, imamo jasan plan za budućnost i rekordni nivo kapitalnih investicija i kao na dlanu vidimo našu budućnost koja je prvi put u poslednjih nekoliko decenija svetla", istakla je premijerka Srbije.

Naglasila je da, ukoliko ne uspemo da ovakvim inicijativama prenesemo deo tog prosperiteta na naše susede u regionu, rizikujemo sav taj naš uspeh.

Tanjug/Rade Prelić

 

"To nije samo neka lepa politička ideja, već je to najpametnija moguća politika i za Srbiju kao i za naše partnere iz Otvorenog Balkana. Nadam se da će to uvideti i svi ostali iz regiona i da će se priključiti", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je veoma važno da se ostvare ciljevi inicijative o slobodnom protoku ljudi, roba i radne snage u regionu.

"Investitori traže dobru sredinu za ulaganje, što je velika komparativna prednost, posebno ako vidite da u Albaniji i Severnoj Makedoniji prilično velika stopa nezaposlenosti, jer će investitori videti koristi od velikog tržišta sa radnom snagom", navela je premijerka.

Ocenila je da će u dve-tri godine ostvarivanje ovih ciljeva, svakoj zemlji iz Otvorenog Balkana to povećati BDP za jedan procenat, a za pet do sedam godina, ako se priključi još neka zemlja, i do sedam odsto. Brnabićeva je naglasila da će to otvoriti potpuno drugačije perspektive mladima iz regiona, jer će moći da rade u regionu.

Eskobar: Inicijativa potpuna tek sa svih šest ekonomija

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, izjavio je da Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju inicijativu “Otvoreni Balkan”, ali smatraju da ta inicijativa neće biti potpuna bez uključivanja svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

U onlajn obraćanju u okviru političkog panela na konferenciji "Otvoreni Balkan" u Skupštini Srbije, Eskobar je rekao da SAD podržava sve napore koji idu ka integraciji regiona, kako svih šest ekonomija, tako i integraciju u Evropu.

Američki ambasador Entoni Godfri je rekao da SAD daju punu podršku stalnim naporima regiona u pravcu privredne koordinacije i integracije i istakao da je cilj inicijative Otvoreni Balkan slobodan protok ljudi, roba, kapitala i usluga, kao i da je on presudan za evropsku budućnost Srbije i celog regiona.

Tanjug/Rade Prelić

 

"Da bi Otvoreni Balkan dostigao svoj puni potencijal, čitav region mora biti uključen. On takođe treba da bude komplementaran sa Berlinskim procesom koji i dalje uživa nasu punu podršku. Ekonomska integarcija suseda će brzo doneti korist građanima regiona, a ne samo apstraktne ciljeve. To znači veće plate i jeftinije proizvode”, rekao je Godfri.

Ambasador je kazao da SAD veruju da će Otvoreni Balkan pomoći da se sprovedu teške, ali suštinske reforme za konačno pristupanje Evropskoj uniji.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović Inicijativa je  istakla da "Otvoreni Balkan" treba da zadrži ljude ovde i da doprinese razvoju regiona.

"Verujem da ovakve konferencije i podrška Otvorenom Balkanu za Srbiju i svaku zemlju koja je unutar tog procesa, a to su još Albanija i Severna Makedonija, ali i svaku zemlju koja razmišlja da bude deo ove inicijative, može da donese dobro celom regionu.", rekla je Mihajlović.

Po oceni predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića Inicijativa "Otvoreni Balkan" nesumnjivo  je najvažniji regionalni projekat, koji je za samo dve godine, od kada je potpisana Novosadska deklaracija, pokazao da je pun pogodak i pravi odgovor na potrebe naših građana i država.

Zamenik premijera za evropske poslove Severne Makedonije Nikola Dimitrov je rekao da smo suviše dugo bili udaljeni i da ne sme tako da bude u budućnosti da ne bismo dospeli u ćorsokak EU.

"Treba da šaljemo poruku da smo kao region stabilni i da nalazimo rešenja, a ne probleme, da budemo usmereni ka budućnosti a da ne budemo zarobljenici prošlosti. Otvoreni Balkan je glavni korak u tom pravcu", ocenio je Dimitrov obraćajući se skupu putem video linka.

Naveo je da zemlje unutar inicijative moraju napraviti jedinstveno tržište, zasnovano na slobodi protoka ljudi, roba i kapitala i investicija, a koje će pomoći zelenu tranziciju.

Najveća podrška inicijativi u Srbiji

Direktor agencije “Faktor plus” Vladimir Pejić rekao je danas da, na osnovu istraživanja koje je obavljeno u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, postoji podrška građana regiona inicijativi “Otvoreni Balkan”.

Pejić je naveo da je u Srbiji najveća podrška građana koji su čuli ili su se makar tako izjasnili o ovoj inicijativi i da iznosi 72 odsto, u Severnoj Makedoniji taj procenat je 64 odsto, a u Albaniji 36 odsto.

“Ova inicijativa bi morala da uspe. Bilo je različitih pokušaja proteklih decenija, a nekako su se potrošile. Sada vidimo visoku prepoznatljivost. Kada bi ova inicijativa propala, mislim da bi to bila zaista loša vest”, rekao je Pejić na skupu posvećenom inicijativi Otvoreni Balkan u Skupštini Srbije.

Jedno od pitanja u istraživanju je bilo da li građani podržavaju inicijativu “Otvoreni Balkan”, kaže Pejić, navodeći da podrška prednjači u Srbiji.

Kao prednosti procesa, građani su naveli promet ideja, usluga, jačanje infrastrukture, kao i smanjenje političkih tenzija i konfilkata.

“Ljude motiviše stabilnost u svakom smislu, političkom, ekonomskom i bezbednosnom”, rekao je Pejić.

Građani smatraju da SAD mogu da doprinesu razvoju inicijative "Otvoreni Balkan". Prema njegovim rečima, kao opasnost se vide potencijalni konflikti i posledice ratova iz 90-tih.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis