Evropa

Albanski premijer: Apsurdna tvrdnja da je Otvoreni Balkan nova Jugoslavija

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2021

-

13:03

Albanski premijer: Apsurdna tvrdnja da je Otvoreni Balkan nova Jugoslavija
Edi Rama - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da je poređenje inicijative "Otvoreni Balkan" sa "novom Jugoslavijom" apsurdno, nepotrebno i besmisleno.Rama je u Skupštini Albanije poručio da ovakvo poređenje ima za cilj samo da "potkopa ovu inicijativu", prenosi Kljan Kosova.

"Slobodno kretanje građana, robe i kapitala bilo je nešto što je bilo osigurano u Jugoslaviji. Onda nam pada da je EU u međuvremenu postala Jugoslavija. Ovo je apsurdno poređenje, nepotrebno je i besmisleno, odnosno samo je igra reči koja treba da potkopa upravo ovu inicijativu", izjavio je Rama.

Premijer Albanije je dalje naglasio da ova inicijativa ima nacionalni i javni interes.

"Kakva može biti ruska ili kineska vizija Berlinskog procesa, ne znam. Znam da je Otvoreni Balkan implementaciona jedinica država Berlinskog procesa", kazao je Rama.

Podsetimo, albanski premijer prisustvovao je početkom novembra u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i zamenikom predsednika Vlade Severne Makedonije Nikolom Dimitrovim sastanku inicijative "Otvoreni Balkan". Oni su u tekstu zajedničke izjave napisali:

"Evropska unija i njene države članice, zajedno sa partnerima iz regiona, potvrdile su nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana na Samitu na Brdu 6. oktobra. Zapadni Balkan je ponovio svoju i posvećenost regiona evropskim vrednostima i demokratskim principima, vladavini demokratije, osnovnim pravima i vladavini prava. Međutim, upitni kapacitet Evropske unije da integriše nove članice, unutrašnje debate među državama članicama EU i bilateralni odnosi, ometali su stvarni napredak regiona ka EU".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa