Biznis vesti

Mali sa novim ambasadorom Francuske o ekonomskoj saradnji

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2021

-

20:30

Mali sa novim ambasadorom Francuske o ekonomskoj saradnji
Euronews/Dušan Hadži Nikolić - Copyright Euronews/Dušan Hadži Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa novim ambasadorom Francuske u Srbiji Pjerom Košerom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji dve zemlje, sa naglaskom na zajedničkim kapitalnim projektima, u kojima učestvuju francuske kompanije.

Na početku sastanka, ministar Mali je istakao da je Srbija na pravi način reagovala za vreme krize izazvane korona virusom, da je zadržala stabilnost i investiticije, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Kako je rekao, deficit u prvih 11 meseci ove godine je manji od projektovanog, javni dug je pod kontrolom i do kraja godine na centralnom nivou će iznositi 57,3 odsto BDP-a, a rast BDP-a u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 7,7 procenata.

Dodao je da se u 2022. godini očekuje stopa privrednog rasta od 4,5 odsto.

Ambasador Francuske je istakao da se dobri rezultati prepoznaju i da u to uvid imaju i francuske kompanije koje investitraju u Srbiju.

Mali i Košer su razgovarali i o projektu izgradnje beogradskog metroa, koja je nedavno počela i u kojoj učestvuju francuske kompanije Ežis i Alstom.

Sagovornici su se saglasili da je taj projekat od ogromnog značaja za grad Beograd i Republiku Srbiju, i da će doprineti još boljim ekonomskim odnosima dve zemlje.

Osim toga, tema razgovora su bili i projekti izgradnje postrojenja na deponiji u Vinči, u kome učestvuje francuska kompanija "Suez", zatim aerodrom "Nikola Tesla", kao i projekti koji se tiču otpadnih voda.

Sagovornici su se saglasili da su svi projekti dobra osnova za dalje jačanje, kako ekonomskih, tako i političkih odnosa dva naroda i dve države, navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Biznis